Гражданско недоволство се надига в Трявна, където се търси изпълнител

...
Гражданско недоволство се надига в Трявна, където се търси изпълнител
Коментари Харесай

„Златен” ремонт в Трявна, къде ще отидат 1 млн. лева държавна помощ


Гражданско неодобрение се надига в Трявна, където се търси реализатор на социална поръчка за близо 1 млн. лв., отпуснати държавни пари, за реорганизация и преустрояване на съществуваща постройка в Етнографски комплекс за занаяти.

За проблема „ Стария цех ” сигнализира пред БГНЕС общинският консултант Людмил Бучев, ръководител на групата от коалиция „ Промяна ”.

Става дума за имот, благосъстоятелност на Община Трябва, в центъра на града. В него се намира и постройката на „ Стария цех ”, която тъне в съсипия от години. В края на 2017 година страната отпусна 1 млн. лв. финансиране за план, за чиято реализация няма решение на Общински съвет. Проектът е на стойност 1,6 млн. лева

През юни 2018 година излиза наяве, че планът за 1,6 млн. лева се преработва, с цел да се вмести в отпуснатата от страната финансова поддръжка. Само преди седмица, на 6 юни, на уеб страницата на АОП е оповестена публичната поръчка „ Реконструкция и преустрояване на съществуваща постройка в Етнографски комплекс за занаяти ” на стойност 818 233 лева без Данък добавена стойност или 981 879,60 лева с Данък добавена стойност.

Сметката демонстрира, че реорганизация и преустрояване на 1209 кв.м. ще коства по 812,14 лева на кв.м. Новото строителство в Трявна е много по-евтино, декларира общинският консултант от коалиция „ Промяна ”.

Тъй като никой в Трявна не е виждал плана, по който е пусната публичната поръчка, хората в града са обезпокоени. Говори се, че в центъра ще се построяват 10 магазина и ателиета, а това съществено ще удари по старинната улица в Трявна.

Местните са безапелационни, че не желаят в града, където е Даскаловата къща с най-уникалните дърворезби на таван, и където е Музеят на иконата – град, който е прочут по целия свят със своите дърворезбари и зографи, да се сътвори един неестествен кич.
 Людмил Бучев, Божидар Христов и Димитър Михнев проведоха алегоричен митинг в понеделник пред постройката на „ Стария цех ” Людмил Бучев, Божидар Христов и Димитър Михнев проведоха алегоричен митинг в понеделник пред постройката на „ Стария цех ” / БГНЕС
Людмил Бучев напомня, че още в средата на месец март е имало среща с регионалния шеф на Габрово Невена Петкова, на която е обърнато внимание, че управлението на Община Трявна се кани да усвои отпуснатите от държавното управление 1 000 000 лв. по непрогледен метод и без решение на Общински съвет.

"Ситуацията освен, че не се осветли, а се задълбочи в безусловно непрозрачна скица. Схема, в която към този момент не знаем кой взе участие и против какво", декларира Бучев.

Той, дружно с другите двама общински съветници от коалиция „ Промяна ” – Божидар Христов и Димитър Михнев, проведоха и алегоричен митинг в понеделник пред постройката на „ Стария цех ” против опитите да се осъществя порочния план.

Общинският консултант заяви, че макар отправената покана към кмета Дончо Захариев, регионалния шеф и зам.-областния шеф, никой от тях не е участвал на митинга. Позиция по проблема от кмета Захариев няма. За обстановката в Трявна регионалният шеф е поел ангажимент да се организира среща с и в вицепремиера Томислав Дончев, само че и тогава, към този момент няколко месеца, отлежава във времето. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР