Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет /ВСС/ проведе извънредно заседание,

...
Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет /ВСС/ проведе извънредно заседание,
Коментари Харесай

Извънредно заседание: Гражданският съвет към ВСС обсъжда проекта на новия Закон за съдебната власт

Гражданският съвет към Висшия правосъден съвет /ВСС/ организира изключително съвещание, отдадено на разискването на плана на новия Закон за правосъдната власт /ЗСВ/, който бе оповестен за публично разискване от Министерството на правораздаването. Заседанието приключи с приемането на два акта и няколко основни решения , целящи укрепването на гражданското присъединяване в правосъдната система и отбраната на гражданските ползи.

Приемане на Акт №207 , с който Гражданският съвет показва своята позиция, че би трябвало още веднъж да бъде приет като съвещателен орган при Висшия правосъден съвет /ВСС/ и Висшия прокурорски съвет /ВПС/. Основните претекстове за това гледище включват дългогодишната и непрекъсната активност на съвета, която е единствена по рода си в региона на правораздаването, и неговата роля като механизъм за отбрана на гражданските ползи.

Гражданският съвет предложи съответни допълнения към наредбите на член 214 от плана на Закон за съдебната власт , касаещи конституирането, структурата и активността на съвета. Предложенията включват присъединяване на определени членове от Висш съдебен съвет и ВПС, както и на представители на професионални и цивилен неправителствени организации.

С Акт №208 съпредседателите на Гражданския съвет от страна на Висш съдебен съвет и неправителствените организации получават пълномощието да вземат участие в съвещанията на Комисията по Правни въпроси към Народното събрание по време на разискването на Закон за съдебната власт.

Възобновяват се и мненията на разнообразни професионални асоциации и сдружения по отношение на значими аспекти на Закон за съдебната власт, като статута на следователите и активността на движимостите лица, за тяхното включване или допълнение в новия закон.

Заседанието на Гражданския съвет акцентира освен смисъла на гражданското присъединяване в правосъдната система , само че и потребността от продължаващ разговор сред държавните институции и гражданското общество за подсилване на правосъдната система в България. Решенията и актовете, признати на изключителното съвещание, акцентират ангажираността на Гражданския съвет към устойчивото развиване и демократизацията на правосъдната власт , като слагат основите за по-активно и дейно гражданско присъединяване в процесите на взимане на решения в правосъдната система.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР