Гражданските сдружения „Български глас“ и „Ние гражданите“ ще внесат в

...
Гражданските сдружения „Български глас“ и „Ние гражданите“ ще внесат в
Коментари Харесай

Граждански организации внасят сигнал в КРС срещу орязания достъп до определени сайтове

Гражданските сдружения „ Български глас “ и „ Ние жителите “ ще внесат в четвъртък сигнал в Комисията за контролиране на известията по отношение на наложени от мобилните оператори забрани за достъп до съответни уеб сайтове. От двете сдружения ще упорстват комисията да извърши инспекция на аргументите, довели до тези ограничавания.

Преди дни в осведомителния поток се появи новината, че Виваком, Yettel и А1 са спрели достъпа на потребителите до уеб сайтове като РИА Новости, ТАСС и обществената мрежа ВКонтакте. „ При инспекция на свързаността установихме, че това се дължи на ограничение на достъпа на потребителите до тях от операторите на съобщителни услуги. “, съобщи Даниел Божилов, ръководител на съдружие „ Ние гражданите”. Той разясни, че все още не е оповестена публична повода това да се случва, само че посредством тези дейности на операторите на съобщителни услуги се нарушават правата за достъп до информация, обезпечени от Конституцията, както и потребителски такива.

Тихомир Василев от съдружие „ Български глас “ съобщи, че се опитал да разбере повода за тези наложени тихомълком ограничавания, само че от центъра за обслужване на клиенти на един от телекомите, са оповестили, че нямат информация. „ Това е рисков казус, който има капацитета да заглуши всяка медия с друго мнение под предлога „ Борба с дезинформацията “. Опасявам се, че сходни дейности ще доведат и до автоцензора. “, съобщи Василев.

От двете сдружения припомнят, че според наредбата на член 5а, алинея 1 от Закона за електронните известия (ЗЕС) Държавните органи, при практикуване на своите пълномощия, не следва да лимитират достъпа на крайните ползватели до или потреблението от тях на услуги и приложения чрез електронни съобщителни мрежи по способи, които водят до ограничение на упражняването на правата или свободите, приети от Хартата на главните права на Европейския съюз и правилата на правото на Европейския съюз.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР