Граждански свръхзвуков самолет на базата на стратегическия бомбардировач Ту-160 може

...
Граждански свръхзвуков самолет на базата на стратегическия бомбардировач Ту-160 може
Коментари Харесай

Арабски шейхове искат да си купят граждански свръхзвукови Ту-160

Граждански свръхзвуков аероплан въз основата на стратегическия бомбардировач Ту-160 може да стане издирван бизнес-джет за богати чужденци, написа „ Коммерсантъ ”. В взаимозависимост от вътрешното преустрояване на самолета той ще коства към 140-150 млн евро. Според представител на авиационната индустрия, единствено няколко компании в света могат да си разрешат да поддържат и непрекъснато да експлоатират най-малко два такива самолета. Техен покупател можело да стане частно лице или група лица „ от другарски страни, които към този момент имат всичко в живота си и които няма да се скъпят за цената”.

Чужденци показали интерес към преправянето на свръхзвукови военни самолети Ту-160 и Ту-22 в цивилен вид още преди 15 година, съобщил неизвестен източник за „ Коммерсантъ”.

След решението за обновяване в авиостроителния цех в Казан на Ту-160 още през 2015 година в „ Рособоронэкспорт " са получени писма от арабски шейх, от австралийски милионер и от „ надалеч не безпаричен гражданин на Гърция”. По-евтино е обаче да се сътвори „ от нула” пътнически аероплан, в сравнение с да се преправя Ту-160, смята заместител генералният шеф на „ Туполев” Валерий Солозобов.

Пътнически вид на Ту-160 няма да се създава всеобщо, удостоверил вицепремиерът Дмитрий Рогозин. „ В Русия и зад граница има богати е свръх заети хора, които са подготвени поради спестовност на време да платят доста пари” – споделил той за Lenta.ru.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР