Граждански организации ще се съберат на среща в началото на

...
Граждански организации ще се съберат на среща в началото на
Коментари Харесай

Организации ще предложат обща декларация за участие в политическия живот на страната през юни

Граждански организации ще се съберат на среща при започване на юни, на която ще предложат обща декларация за присъединяване в политическия живот на страната. Това сподели Димитър Петров, ръководител на гражданско съдружие „ Съединение “, на конференция в Българска телеграфна агенция , на която дружно с други неправителствени организации се оповестиха срещу изпращането от България на оръжие за Украйна.

Имали сме доста диалози с жители, с цивилен организации, които поддържат нашата концепция, които са на нашето мнение, че е извънредно време да се постави завършек на този 30-годишен политически модел на ръководство на страната, уточни Петров. Той изясни, че ще бъде препоръчан съюз сред гражданските организации, където по думите му всички ще бъдат равнопоставени. Той ще бъде построен в хоризонтална конструкция и решенията и дейностите по места ще бъдат вземани от локалните представителства, изясни Петров.

На конференцията беше изразена поддръжка за позициите на президента Румен Радев по целите във вътрешната и външната ни политика.
Позицията ни е, че изпращането на оръжие в Украйна е в несъгласие с националния ни интерес, това ще докара до ескалиране на спора и до неговото удължение. Необходимо е държавното управление да се концентрира в решение на икономическите и обществени проблеми у нас, а не „ сляпо да следва нарежданията и волята на непознати организации ", сподели Румяна Ченалова от „ Българска гражданска мрежа ". 

От организациите са изготвили позиция до президента, Министерския съвет и Народното събрание, в  която показват мнението си по най-наболелите въпроси пред страната сега.  " Ние в никакъв случай не сме бил в коловозите на властта, ние сме дали своят вот с вяра, доверявали сме се на вятъра, преглъщахме разочарованието и болката от всяко антибългарско ръководство през годините от началото на смяната до момента. Днес взехме решение да кажем „ стига “, тъй като виждаме и разбираме проблемите на българския народ и считаме, че би трябвало да бъде комплициран завършек на сбърканото политическо посланичество във властта ", съобщи Ченалова. По думите й милиони българи имат потребността и правото техният глас освен да бъде чут, само че и да има своята законодателно уредена тежест и значение при решение на проблемите в страната.

На конференцията от неправителствените организации се оповестиха срещу войната и обявиха, че България няма място в този спор. България е фронтова зона, а нашето държавно управление не желае да види и да чуе това. Правителството е готово да изпрати оръжия, които сега са на въоръжение- т.нар военно-техническа помощ за Украйна, като че ли не стига увеличението в пъти на търговията с военна продукция от началото на войната, уточни Ченалова. Тя добави, че по този начин България ще се трансформира в слаба страна, без войска, без въоръжение и без стопанска система. От организациите означиха също, че сега се изпращат оръжия към Украйна, вместо да се търси прекъсване на войната по пътя на дипломацията.

Румяна Ченалова сподели още, че решенията на държавното управление по отношение на прекъсването на доставките на природен газ ще ни доведат до тежка икономическа рецесия. „ Ние не желаем да плащаме газ на Русия, тъй като тази газ е съветска, само че в това време сме подготвени да плащаме 50 % над цената, която можем да платим, тъй като по този начин ни се споделя и тъй като би трябвало да заемем позиция срещу Русия “, разяснява Ченалова.

Христо Дунчев от „ Партия на Зелените “ също осъди даването на оръжие на Украйна. Кризата, която ще ни сполети по време на тази война и след нея, ще е доста сложна за България, сподели Дунчев и уточни, че страната ни би трябвало да се ориентира в националните си ползи и да стартира да ги следва. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР