Граждански организации се обърнаха с писмо към президента Румен Радев,

...
Граждански организации се обърнаха с писмо към президента Румен Радев,
Коментари Харесай

Родители с писмо до Радев: Искат максимално присъствено обучение

Граждански организации се обърнаха с писмо към президента Румен Радев , с което упорстват служебното държавно управление да предприеме ограничения за отбрана правата на децата в изискванията на пандемия. В писмото организациите приканват в дилемите на служебния кабинет категорично да бъде вписано обвързване за използване на политики за преодоляване на епидемията от COVID-19, които да обезпечават оптимално присъствено обучение и да подсигуряват поддръжка на всяко дете. Това оповестиха организациите фондация " Трайна просветителна национална самодейност ", неофициална група " Родители на деца в прогимназиален и гимназиален стадий на обучение ", гражданско обединяване " Да запазим учебното заведение като средище за децата ", Национална мрежа на децата, асоциация " Родители " и Български хелзинкски комитет.

" Две следващи непълноценни образователни години нанесоха големи вреди върху образованието, развиването и благосъстоянието на децата у нас. През последната година чухме стотици пъти, че " децата са приоритет ", написахме десетки писма и оферти, участвахме в редица срещи с институции, получихме не едно заричане. Но през днешния ден, на прага на новата образователна година, децата в страната са изправени пред действителната вероятност да прекарат трета поредна образователна година в домовете си, пред устройствата.

Родителите са оставени сами в битката за превъзмогване на насъбраните просветителни дефицити, компенсиране на психическите и обществените компликации, които децата им срещат, обезпечаване на съответна грижа, в това число финансова. Учителите нямат изясненост по какъв начин ще протече образователната година, обвързани са с неадаптираните към спешните условия образователни проекти, доста от тях споделят за занижена мотивация и риск от професионално прегаряне. Лично назначеният от Вас министър на образованието сигнализира, че продължителният престой в образование от разстояние в електронна среда е бил пагубен за доста деца, само че не се виждат междуинституционален разговор и старания за адресиране на тази злополука ", декларират в писмото гражданските организации.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР