Граждански общности протестират срещу плановете за прекратяване на поддръжката на

...
Граждански общности протестират срещу плановете за прекратяване на поддръжката на
Коментари Харесай

Носталгията по стационарния телефон

Граждански общности стачкуват против проектите за преустановяване на поддръжката на кабелните линии

Фенове на ретро-очарованието и прагматични поданици пазят съществуването на стационарните телефони (графика: CC0 Public Domain)

Стационарните телефони наподобяват към този момент на ръба на изгубването. Но сходно на виниловата грамофонна плоча и видеокасетата, те имат своите буйни поддръжници. Навсякъде, където телеком-операторите се пробват да се отърват от грижата за остарялата кабелна мрежа, срещат отпора на локалните общности. Хората стачкуват – било то водени от носталгия или от напълно прагматични аргументи.

Любопитни детски очи се забиват в телефоните с шайба, изложени в „ Музея на социализма “ в Пещера паралелно с коли „ Трабант “ и прахосмукачки „ Тайфун “. „ Леле, по какъв начин въобще се употребява това знамение? “ – удивлението е изписано в погледите.

Младежите преглеждат телефонните апарати като антични артефакти, сходно на първите печатни преси от времето на Гутенберг. С не по-малко учудване гледат и уличните телефонни автомати, посредством които в миналото бе допустимо да се обадиш чрез монета от 2 или 5 стотинки.

Но остарялата технология на кабелните телефонни линии не е мъртва. И има своите поддръжници. А те не са подготвени да се откажат от нея.

Фенове на ретро чара

24-годишната Никол Рандон от Уестчестър, Ню Йорк, приема позвънявания в спалнята си, употребявайки виолетов стационарен телефон, платен в „ далечната “ 2003 година, когато е била на три години. „ Един от първите ми мемоари е светлокафявият стационарен телефон, който родителите ми бяха инсталирали на стената в кухнята “, сподели Рандоун. „ Винаги съм си мечтала за деня, в който ще имам подобен в личната си стая “.

Необичайната екстра е въодушевена от нещо, което Рандоун назовава „ носталгия по 2000-те “. „ Наличието на стационарен телефон в действителност преодолява пропастта сред днешната действителност и моята детска фикция “, споделя момичето.

Подобно на нея мнозина от „ поколението Z “ намират магия в аналоговата технология. Те не се нуждаят съществено от услугата. Всъщност те употребяват мобилни телефони за множеството си ежедневни задания. Но ценят естетиката на стационарния телефон. Той им припомня за една по-проста, пред-дигитална епоха. Стационарните телефони са методът, по който в миналото Говорехме с приятелите си с часове, а диалозите бяха по-дълбоки и смислени от актуалния нехаен чат.

Сам Каспър, 27-годишен артист и създател на песни, който живее в Западен Холивуд, пък си има светлорозов стационарен телефон вкъщи. „ Това беше телефонът на бабата на брачна половинка на майка ми “, споделя тя. Използва го, с цел да приказва с другари, някои от които също имат лични стационарни телефони. „ Толкова е сладко и сантиментално “, сподели тя. Споделя, че „ ненавижда “ мобилните телефони поради безхаберието в общуването посредством тях.

Каспър има записани на хартия телефонни номера на приятелите си. Има даже старовремски телефонен секретар.

Не всеки може да приказва с Каспър по стационарния й телефон. Тя сортира деликатно кой узнава нейния телефонен номер, напълно обособен от мобилния й номер. „ Ако срещна нов другар и той е от от вида хора, които бих поканила в къщата си, той получава и номера на стационарния телефон. Винаги, когато чуя телефона си да звъни, ми се завива свят. Обичам просто да седнал съм там, да приказвам и да увъртам пръсти в къдравия кабел “.

Прагматизъм

Но на доста места по света стационарният телефон не е единствено въпрос на романтика. Много хора ги употребяват фактически – той е единствената им телевръзка с родственици и другари. Това е повода, заради която редица локални общности въстанаха против проектите на американския телеком оператор AT&T да приключи поддръжката на стационарни телефони.

Инициативен комитет на жителите на окръга Иньо Калифорния изрично се опълчи на решението, защото то „ може да има пагубно влияние върху някои от по-изолираните общности на Иньо – в това число хората с увреждания, възрастните хора и жителите в неравностойно икономическо състояние “. Тези хора сега разчитат съвсем извънредно на кабелните телекомуникационни услуги.

Освен, че ще съставлява стеснение за локалните поданици, прекратяването на поддръжката на стационарните телефони „ също по този начин повдига съществени опасения за сигурността на тези общности “. Те постоянно страдат от естествени бедствия и вследствие на това се случват спирания на електрозахранването. По време на сходни изключителни обстановки хората разчитат на стационарните си телефони, с цел да се обадят за незабавна помощ.

Простата остаряла телефонна услуга „ се смята за най-надеждното средство за връзка в арсенала на защитната мрежа “. В протестната нота се споделя, че общността в Иньо „ има вяра, че е от значително значение клиентите да запазят, по собствен избор, устойчиви информационни услуги като стационарните телефони “.
още по темата
Редица други общности в Съединени американски щати също възнегодуваха против проектите на локалните оператори за прекъсване на стационарните телефони. Освен районни общности, в петициите се включиха всевъзможни други сдружения и обединявания.

В Англия, където мобилните мрежи имат доста „ бели петна “, локалните поданици също държат на стационарните си телефони. Млади и остарели са единомислещи, че това е единствената надеждна „ връзка със света “, която продължава да работи даже при естествени бедствия. В резултат на многочислените митинги против прекъсването на кабелните телефони локалният орган по отбрана на потребителите съумя да убеди управляващите да отсрочат плануваното преустановяване на поддръжката на стационарните услуги.

У нас кабелните стационарни телефони не за застрашени от преустановяване на поддръжката, към този момент. Такива се употребяват рядко, само че са потребни на хората с увреждания, възрастните хора и жителите в неравностойно икономическо състояние. А най-много са потребни на жителите на отдалечени региони и по време на естествени стихии.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР