Граждански искове за общо 2 милиона и 350 хиляди лева

...
Граждански искове за общо 2 милиона и 350 хиляди лева
Коментари Харесай

Над 2 милиона кръвнина поискаха близките на убитите от тройния разстрел в Рогош

Граждански искове за общо 2 милиона и 350 хиляди лв. кръвнина желаеха близки на тримата разстреляни родственици в Рогош.  Убийството се случи през август 2022 година, а по отношение на извършителя- 40-годишния Николай Христов е импортиран обвинителен акт за това, че посредством потребление пушка, съзнателно е умъртвил повече от едно лице. Това бяха  роднините му – чичо му Енчо и двама братовчеди - Стефан на 45 години и Веско на 50 години. Според обвиняването  преди разстрела те са имали спор от дълги години за общ парцел.
Прочетете още
Всички потърпевши, които присъствха на днешното заседнаие, предявиха и молба за конституирането им като частни обвинители, а исковете им бяха на разнообразни суми.

Днес обвиненият Христов още веднъж застана пред съда, окован с белезници и под засилена правосъдна защита.  За повторно бе изработен опит за старт на правосъдния развой, само че отбраната на обвинения юрист Валери Стоичков пожела  прекратяване на делото и връщане на обвинителния акт на прокуратурата. Причината - позволени основни процесуални нарушавания, които нарушават правата на обвинения.

Според Стоичков  в обвинителния акт следва да се опише от фактическа част каква е повода и кое е довело до този разстрел. Той добави, че от 9 страници обвинителен акт, същинската част е в границите на една. Юристът уточни, че в обвинителния акт има несъгласия по това с какви прътове и лопати са били снабдени тримата убити.

„ Едно ликвидиране може да бъде квалифицирано с  различни текстове. Тоест ние не знаем за какво и по каква причина точно прокуратурата е квалифицирала закононарушението по този текст, а не по някой различен ”, приключи Стоичков и пожела тези грешки да бъдат поправени за последващо съвещание.

След чуването на мнението, съдът реши, че фактически има пропуски в обвиняването. По думите на арбитър Нина Кузманова те се показват в  непълнота и неизясненост във връзка с фактическата конюнктура. По думите й не е ясно дали тези прътове, които убитите родственици на Христов са държали са били разменяни един помеджу им. Тя уточни, че не е ясно дали всички изстрели са били ориентирани към  убитите.

„ Посочено е единствено “открил пукотевица ”. После написа, че тримата са изумени - от какво са изумени, ” попита съдията.

Според Кузманова това е значително нарушаване и по тази причина върна обвинителния акт  на прокурора за корекция. Делото бе планувано за последваща дата, като магистратите показаха, че на по-късен стадий то ще продължи по-общия ред с разпит на всички очевидци и движимости лица.

Предявените искове за неимуществени вреди от общо  2 милиона и 350 хиляди лв.  обаче, не бяха признати от съда, заради това, че ще затруднят  процеса.

Как се случи закононарушението?

Жестокият разстрел се случи на  6 август. Николай Христов се е прибирал от работа, когато на вратата, пред дома му заварил подредени с железни пръчки, чичо му-Енчо и двамата му братовчеди. Така абсурдът за въпросния парцел станал по-сериозен, а Николай взел пушката, която притежавал и разстрелял роднините си. Когато паднали на земята, убиецът заредил още веднъж оръжието и стрелял още един път по тях. Версията на Николай Христов бе, че се е опитал да отбрани себе си и щерка си, като е бил под афект, поради издевателството, който е търпял години наред от тримата убити мъже. 

Между роднините постоянно възниквали разногласия. Те са обитавали една противозаконна сграда с разнообразни входни порти. Именно къщата и узаконяването й са били ябълката на раздора сред родата.

Спрямо причинителя на невъзмутимото ликвидиране е взета мярка за неотклонение „ задържане под стража “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР