"Граждански арест" на жена, шофирала с 3.10 промила алкохол по

...
"Граждански арест" на жена, шофирала с 3.10 промила алкохол по
Коментари Харесай

Ама как се оказа, че имате три промила алкохол?

"Граждански арест " на жена, карала с 3.10 промила алкохол по Околовръстното шосе на София в понеделник вечер

Август обичайно е богат на трагични вести, които въодушевяват редакторите на националните малките екрани и дават "материал " за няколко живи включвания и изключителни излъчвания.

Още не бяха отекнали въпросите "Беше ли ужасно, като се обърна рейсът? " след злополуката на Автомагистрала "Тракия ", а ориста създаде нова медийна дъвка, написа

Този път - "граждански арест " на жена, карала с 3.10 промила алкохол по Околовръстното шосе на София в понеделник вечер. Доста бързо ще разберете, че жителите нямат никакви искания да са арестували който и да било. Обърнали са внимание, че колата на дамата се движи на зиг-заг с включени спешни светлини, предиздвикали са я да отбие на пътя и дружно са изчакали полицията - само че това са непотребни елементи, значимото е да "имаме вест ".

Камерите на малките екрани са се озовали на мястото на случая още преди дамата да е изтрезняла - с цел да я снимат и да излъчват самопризнанията ѝ в полуадекватно положение, в два следващи дни.

"Ама по какъв начин се оказа, че имате три промила алкохол? ", пита кореспондент с радостно любознание.

"Вие ми кажете ", дава отговор дамата, която явно не е на себе си.

Няма спор, че казусът заслужава съществено внимание - поради безумното придвижване по едно от най-натоварените трасета в София, поради постоянно закъснялата интервенция на КАТ, поради все по-болезнения проблем с психологичното здраве на хората, чиято взаимозависимост изтрива съзнанието и съвестта им до степен, в която ги прави рискови за всички в близост.

Напълно разбираема и даже похвална е реакцията на останалите водачи, които може би са подарили втори живот на 40-годишната жена с помощта на намесата си. Безразличието щеше да докара до доста по-ужасни репортажи "от мястото на събитието ".

Каква обаче е добавената стойност от общественото оскърбление на дамата, снимана като другоземен зоологически експонат в наличието на служителите на реда, въобще не е ясно.

Каква е изгодата от завирането на микрофон в лицето на пияч и излъчването в народен ефир?

Къде свършва законният новинарски интерес и къде стартира евтиното представление?

Някъде в несвързания си поток на съзнането си дамата от Околовръстното разказваше пред репортерите, че има две дребни деца. Това, което камерите няма да покажат, е какво се е случвало с техния живот до момента. Няма да покажат и какво ще се случи с тях, откакто пиянството на майка им се трансформира във водеща вест за отпускарския сезон.

Тя ще понесе наказването, което законът планува. Но общество, което по-малко толерира закононарушенията и повече цени човешкото достолепие, евентуално нямаше да допусне причиняването на вторично страдалчество и оскърбление.

"Мрази прегрешението, само че бит грешника " очевидно не съществува в тази ценностна система.

Грешникът е оставен на пороците си, до момента в който не пристигна моментът да бъде алегорично смачкан с камъни. А прегрешението е на една ръка разстояние от тези, които първи посегнат на другия.

Един сполучлив журналистически въпрос щеше да бъде за какво в най-натоварените вечерни часове на Околовръстното шосе няма по-сериозно полицейско наличие. Или за какво очевидците на случая са останали сами да уговарят дамата да не избяга, до момента в който чакат КАТ в продължение на 30 минути. Или за какво служителите на реда са ги държали до късно вечерта, с цел да дават показания на пътя.

Вместо да вкарваме случката в категорията "Пияна жена - радостна къща ", е добре да се запитаме по какъв начин е допустимо да сме по-реактивни към закононарушенията, по-взискателни към институциите (включително към медиите) и по-съзнателни за аргументите, заради които от ден на ден хора сядат зад кормилото след приложимост на алкохол и няма кой да ги спре.

В град, в който цялостен квартал излезе на митинг против откриването на център за лекуване на хора със зависимости - като в "Младост " през 2019 година - а психологичното здраве продължава да е табу, няма за какво да демонстрираме възмутено удивление от следващата вест за злополуката на един човешки живот.

Новините за "гражданските арести " като този са образец по какъв начин ненормалната среда се е трансформирала в норма.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР