Гражданската война в Йемен продължава вече няколко години и доведе

...
Гражданската война в Йемен продължава вече няколко години и доведе
Коментари Харесай

Европейският парламент призова за оръжейно ембарго на Саудитска Арабия

Гражданската война в Йемен продължава към този момент няколко години и докара страната до най-тежката филантропична рецесия в света от десетилетия

© Fawaz Salman Още по тематиката
България и Саудитска Арабия: Приятели по оръжие

Активността на кралството в България се ускори по две линии: търговията с оръжие и разногласието с Катар
30 ное 2017
България и Саудитска Арабия са разискали общи енергийни и транспортни планове

Първата българска публична аудиенция в страната бе белязана от странния отвод на Иран да пусне държавния аероплан през въздушното си пространство
29 ное 2017
Игра за трона на Саудитска Арабия

Светът следи дейностите на 32-годишния принц Мохамед бин Салман и с вяра за промени, и с опасения от налагане на безконтролна власт
10 ное 2017
Адът Йемен

Вече публично най-голямата филантропична рецесия в света е съпроводена и от най-голямата зараза от холера
12 авг 2017
Фотогалерия: Хуманитарната рецесия в Йемен
12 авг 2017
Пълна смяна за военните фабрики

След като единствено преди две години фирмите от бранша бяха затънали в задължения и мъчно намираха с какво да платят на служащите си, през днешния ден производството бумти на цялостни обороти
9 юни 2017 По много неловко за България съвпадане, Европейският парламент (ЕП) утвърди в четвъртък резолюция, с която още веднъж приканва за оръжейно ембарго против Саудитска Арабия, поради дейностите й против Йемен. Докато Бойко Борисов и формалната българска делегация организираше срещи за втори ден в Рияд, в Брюксел депутатите гласоподаваха с 539 гласа към 13, и 81 въздържали се, да изискат от висшия представител по външната политика Федерика Могерини налагането на ембарго на продажбите на оръжие за кралството.

Според резолюцията, Екологичен потенциал подлага на критика мощно някои страни членки и приканва за неотложно прекъсване на продажбата на оръжие и военната помощ за Саудитска Арабия и нейните съдружни сътрудници, поради сериозните подозрения за нарушение на интернационалното право. Основна цел на резолюцията са страни като Испания, Франция, Германия, Англия и Италия, които са и измежду главните доставчици на саудитската войска. България обаче има набъбваща военна търговия с кралството. От 90 млн. евро през 2015 година, през 2016 година тя стигна до 239 млн. евро (данните за 2017 година още не са излезли), като главната част са муниции, бомби, снаряди и оръжие. Съмненията са, че закупеното от българските производители оръжие не се употребява от саудитците, а се трансферира към места като Сирия. Не е изключено обаче част от него да стига и до Йемен.

Не е ясно дали въпросът за Йемен е бил издигнат по време на визитата на Борисов в Рияд. София след единствено месец ще поеме ротационното управление на Съвета на Европейски Съюз, където този въпрос сигурно ще би трябвало да бъде разискван, след резолюцията на Европейския парламент. Повечето български евродепутати (включително и тези от ГЕРБ) са дали своят вот в поддръжка на резолюцията, като измежду въздържалите се са Николай Бареков и Ангел Джамбазки.

Според в. " Катимерини " към гласуването в Екологичен потенциал към този момент е почнал политически скандал в прилежаща Гърция, която също има контракт за доставка на оръжие със Саудитска Арабия, само че на стойност към 66 млн. евро.

Катастрофата Йемен

Откакто през 2015 година Саудитска Арабия реши да се намеси, в с коалиция от още 8 арабски страни, в йеменската революция, обстановката в страната се утежнява непрестанно. Коалицията желае да върне на власт президента на страната и води война против бунтовниците хути с въздушни удари, от време на време военно наличие и военна обсада на всички канали за доставки в Йемен.

В резултат на дейностите на саудитците, настояват международни организации, Йемен се намира в най-голямата филантропична рецесия в света от десетилетия - 20 млн. души сега са в заплаха да останат без храна, от които 2.2 млн. деца, а съвсем 3 млн. души са без дом. Според калкулации на Световната здравна организация, на всеки 10 минути в Йемен едно дете умира от предотвратими аргументи. Европейският парламент желае Рияд да вдигне блокадата над границите, с цел да може до засегнатите региони да стигат храна и вода.

Ескалацията в Йемен обаче стигна нов пик този месец, откакто саудитските сили прихванаха ракета, ориентирана към летището в Рияд от йеменските бунтовници. Според Рияд, зад това нахлуване стои Иран, който въоръжава бунтовниците и им оказва помощ военно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР