Гражданската платформа “Ти броиш ще следи и тази неделя за

...
Гражданската платформа “Ти броиш ще следи и тази неделя за
Коментари Харесай

И на 2 октомври „Ти броиш“ ще приема сигнали за нарушения в изборния процес

Гражданската платформа “Ти броиш ” ще следи и тази неделя за безпроблемното протичане на изборния ден. Над 10 адвокати в цялата страна ще съветват бранителите на вота и ще сезират институциите при сигнали за нарушавания в секциите в България и чужбина. Записванията не престават до събота следобяд на уеб страницата.

Доброволческата платформа цели да подсигурява транспарантното и законно протичане на изборния развой, като за задачата активизира освен изборни наблюдаващи, само че и дейни жители, да подават сигнали за нарушавания, в това число механически проблеми в секциите, подозрения за платен избор, или злонамерени нарушавания на изборния развой.

Правният щит на „ Ти броиш “ се състои от повече от 10 юристи-доброволци в цялата страна, които одобряват сигналите и сезират институциите при нужда, като преценят кои тъкмо институции и с какви причини да бъде аргументиран всеки от сигналите, с цел да бъде всичко законно.

„ Работата на платформата в последните три избора ни сподели, че има доста хора, които желаят да оказват помощ и да защитят вота на българските жители. Те обаче имат потребност от юридическа поддръжка и по тази причина „ Ти броиш “ има цялостен екип „ Правен щит “, който оказва помощ в действително време. ”

Това показа някогашният правосъден министър Надежда Йорданова, която оглавява екипа.

 За първи път на идните избори “Ти броиш ” провежда и така наречен Мисия Турция, която изпраща близо 50 бранители на вота да наблюдават за честността на изборите в южната ни съседка, където обичайно гласоподават близо 100 хиляди български жители, а данните от ноември 2021 демонстрират, че за една минута в една секция в Турция гласоподават по трима души, което буди подозрения.

Сигнали ще се изпращат през приложението на „ Ти броиш “, което може да бъде свалено от следните линкове: за Android, за iOS, за Huawei.  До момента то е свалено от над 13 500 устройства. Защитници на вота ще могат да се записват и в съботния ден на уеб страницата.

Подадените сигнали и проблематичните секции ще бъдат налични за всеки човек на уеб страницата  и ще се обновяват автоматизирано.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР