Гражданската платформа Изправи се.БГ е изпратила писма до КЗП и

...
Гражданската платформа Изправи се.БГ е изпратила писма до КЗП и
Коментари Харесай

Мая Манолова: КЗП и КЗК да защитят потребителите на мобилните оператори от повишаване на цените

Гражданската платформа Изправи се.БГ е изпратила писма до КЗП и до Комисия за защита на конкуренцията с искане регулаторите да защитят потребителите на мобилните оператори от плануваното едностранно повишение на цените по към този момент подписани контракти, съощиха от пресцентъра на гражданската платформа. 

В сигналите си Мая Манолова - водач на Изправи се.БГ, желае КЗП да ревизира дали едностранното повишение на цените на услугите по средата на към този момент подписан контракт без право на отвод, слага потребителите в неравноправно състояние. Според гражданската платформа това е нелоялна комерсиална процедура и следва да бъде обжалвано от КЗП.

В сигнала си Манолова показва още, че това се случва за втора поредна година, като през 2022г. КЗП, тогава под шапката на Корнелия Нинова като стопански министър, разреши това нарастване и не нападна общите условия на трите мобилни оператори, които разрешават годишното нарастване на цените с размера на инфлацията от Национален статистически институт. Според някогашния омбудсман няма съображение за сходно повишаване защото спомагателните разноски на мобилните оператори за сила се компенсират от страната за цялата 2022г. и поддръжката за цената на тока за бизнеса продължава и през 2023г. Като за жителите такава поддръжка липсва, а покачването на цените " в допълнение ще утежни сложното състояние на българските фамилии, които не устоят на натиска с повишаването на главните артикули от първа нужда с над 30%, растежа на цената на парното с над 50%, на водата тук-там с 70%, на тока, газа… “

Лидерът на Изправи се.БГ алармира и Комисия за защита на конкуренцията поради допустимо нелегално съглашение сред трите мобилни оператора, които синхронизирано покачват цените си, като и трите са записали в общите си условия опция за едностранното им индексиране без правото потребителите да се откажат без наказателна клауза от нарасналата цена. По същият метод съществена задача на Комисия за защита на конкуренцията е да проверява картелни съглашения, които нарушават конкуренцията на пазара.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР