Гражданската отговорност“ скача! Но не за всички шофьори. Това сочат

...
Гражданската отговорност“ скача! Но не за всички шофьори. Това сочат
Коментари Харесай

Прието е – „Гражданската отговорност“ скача! Но не за всички шофьори…

„ Гражданската отговорност “ скача! Но не за всички водачи. Това сочат измененията, които Министерският съвет утвърди в Кодекса за застраховането. Според тях наложителната за водачите застраховка „ Гражданска отговорност “ ще бъде по-скъпа за тези, които позволяват повече произшествия на пътя. Това оповестиха от пресслужбата на „ Дондуков “ 1.

По нов начище се дефинира застрахователната награда.

Собствениците на коли ще стартират да заплащат наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “ на цени, които ще зависят от това дали имат нарушавания и какви вреди са предизвикали при тях. А при присъединяване в катастрофи на пътя цената за застрахования се подвига.

Новата скица наречена „ бонус-малус “ планува водачите с по-тежки нарушавания да заплащат по-високи цени на „ Гражданска отговорност “. А изрядните – да получават отстъпки. Приемането на новата система се отлагаше няколко пъти поради недоволството на другите страни, наранени от измененията.

С решението, признато на съвещанието на кабинета през днешния ден, се вкарва обвързване за застрахователите да разгласяват личните си политики по отношение на потреблението на удостоверенията за застрахователни искания по отношение на определянето на застрахователните награди по Гражданско отделение. Всяко застрахователно сдружение ще създаде свои правила при кои положения ще подвига цената на полицата и при кои ще дава отстъпки.

Въвеждат се и нови дефиниции за „ транспортно средство “ и „ потребление на транспортно средство “.

Предложението планува изключение от задължението за обезпечаване на ремаркета категория 01 (до 75-0 килограма). Самоходна техника с мощ на мотора до 10 kW. Велосипеди с мотор. Индивидуални електрически транспортни средства и самобалансиращи се транспортни средства.

Предвидено е удостоверенията за застрахователни искания да се издават централизирано от Гаранционния фонд въз основа на данните за застрахователни искания, съдържащи се в поддържания от него електронен указател. По този метод се отразява цялата история на породените вреди при потребление на транспортното средство, без значение от застрахователя, при който лидерът е бил застрахован.

Актуализират се минималните застрахователни суми по „ Гражданска отговорност “:

За неимуществени и имуществени вреди в резултат на телесно увреждане или гибел от 10 420 000 лева за всяко събитие, без значение от броя на повредените лица, на левовата равноценност на 6 450 000 евро.
За вреди на имущество (вещи) от 2 100 000 лева за всяко събитие, без значение от броя на повредените лица, на левовата равноценност на 1 300 000 евро.

Въвежда се съгласуван на равнище Европейски Съюз режим за обезщетяване на повредените лица при положение на несъстоятелност на осигурител по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “.

В тази връзка, се предлага смяна на механизма на финансиране на фондовете на Гаранционния фонд. Предвижда се вноските в Обезпечителния фонд по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите да се дефинират като % от начислената застрахователна награда. А не като закрепена сума.

Предвидени са промени и в Закона за Комисията за финансов контрол по отношение на въвеждането на регистрационен режим за организациите за осъществяване на професионално образование на чиновници на застрахователни брокери. Както и заплащането на такси за вписването им и реализирането на общ финансов контрол върху тях.

Промените в Кодекса за застраховането, признати от Министерски съвет, би трябвало да бъдат прегледани и признати от Народното събрание.

През пролетта на предходната година редица застрахователи покачиха цените, като повишаването стигна някъде до 20 на 100, напомня SafeNews.

Според застрахователите отражение на цените дава инфлацията. Ръстът на цените на колите, аварийните елементи, труда в автосервизите и така нататък се отразява и в посока на повишение на компенсациите както по „ Гражданска отговорност “, по този начин и по застраховка „ Автокаско “.

Санкции за липса на „ Гражданска отговорност “

В Закона за придвижване по пътищата са планувани глобите, в случай че колата ви няма подписана „ Гражданска отговорност “. Първата е краткотрайно лишаване на книжката на водача. Мярката важи, до момента в който не визиите документ за платена застраховка. Втората мярка е краткотрайно прекъсване от придвижване на пътно транспортно средство. Мярката работи до подписване на застраховката.

Глобата при липса на застраховката е от 250 лева за физически лица и имуществена глоба от 2 000 лева за юридическо лице или едноличен търговец. При наново нарушаване размерът на санкциите се покачва доста – за физически лица е 400 лева, а за юридически – 4000 лева

Липсата на наложителна застраховка, както превишената скорост, може да се открива и с полицейски камери. Тогава се издава електронен фиш на притежателя даже без негово наличие. Фишът се изпраща по пощата и би трябвало да се изплати в 14-дневен период.

При породени вреди, би трябвало да знаете, че срокът, в който застрахователят би трябвало да се произнесе по претенцията ви е до 15 работни дни от представянето на всички доказателства. Ако не сте склонен с произнасянето на застрахователя, може да подадете тъжба за преразглеждане (възражение) до него. А той би трябвало да ви отговори в едномесечен период.

 

Източник – Mediamall

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР