Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт се обяви за

...
Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт се обяви за
Коментари Харесай

Неправителствена организация поиска спиране на търга за нови влакове на БДЖ

Гражданската самодейност за публичен и релсов превоз се разгласи за преустановяване и преразглеждане на изискванията на изискванията на публичната поръчка за закупуване на нови влакове на БДЖ.
 Нова покруса се размина по знамение: Локомотив на БДЖ стартира да се разпада при скорост 130 км/ч
От организацията разпространиха отворено писмо със забележки по процедурата, която ще глътне 675 милиона лв. от джоба на българските данъкоплатци.

Едно от предложенията е максималната скорост на новозакупените влакове да бъде до 230 км/ч., а също така плануваните 6 или 7 състава за дълги дистанции да бъдат влакове вид пуш-пул (локомотив и вагони), а не мотрисни.

Още заданието за тази процедура, както нормално бе осъществено без публично разискване, както и разискване със чиновниците на железницата и без тест на влаковете в действителни условия преди покупката, макар публичния интерес и обстоятелството, че тези влакове би трябвало да се употребяват от българските жители и ще бъдат закупени с техните пари, декларират от ГИОРТ.

От самодейността настояват, че управлението на БДЖ се пробва да си измие ръцете с университетските среди, защото специалисти от няколко наши университета са взели участие в изследване за новия преносим състав. То обаче бe оповестено чак със стартирането на публичната поръчка преди 2 седмици – т.е. слага обществото пред приключен факт.

Явно заданието за изследването е било такова, че да не се преглеждат скорости по-високи от 160 км./ч. и да не се преглеждат други възможности като пуш пул сформира, двуетажни влакове и други Оказва се и че върху екипът е оказван напън да излезе с крайни рекомендации, тъй като на два пъти за 1 година е трансформирал мнението си, декларират от гражданската самодейност.

От ГИОРТ оповестяват и че преди 9 месеца са изпратили искане за публично разискване до БДЖ, Министерството на превоза и министър-председателя Бойко Борисов с писмо от ноември 2017 година, което е останало без отговор.

От самодейността упорстват съветниците на Ивайло Московски най-сетне да излязат на ярко, тъй като и те наедно със своя началник би трябвало да носят отговорност за ред проблеми, които са завършвали в ущърб на обществото.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР