Гражданската инициатива Правосъдие за всеки поиска от парламента да спре

...
Гражданската инициатива Правосъдие за всеки поиска от парламента да спре
Коментари Харесай

"Правосъдие за всеки" поиска от парламента да обяви нова процедура за главен прокурор

Гражданската самодейност " Правосъдие за всеки " изиска от Народното събрание да спре процедурата по избора на нов основен прокурор, да разгласи нова такава и да направи промени в Закона за правосъдната власт. В писмо до медиите от организацията прецизират, че реакцията им е провокирана от днешното решение на правосъдния министър Данаил Кирилов да не номинира различен претендент за основен прокурор, като по този метод Иван Гешев остана единственият, който ще се бори за поста.

" По този метод на обществото се предлага тезата, че изборът на основен прокурор, който следи за законността в страната и де факто реализира нейната наказателна политика, може да се трансформира в безалтернативно наложително предопределение на авансово контрактуван единствен претендент. Нашето мнение е, че по този начин изпълнената процедура по номинации е безусловно порочна, недемократична, непрозрачна и в несъгласие с духа и смисъла на Конституцията и Закона ", пишат в мнението си " Правосъдие за всеки ".

От самодейността акцентират, че е време народните представители да преценяват дали по този начин дефинираните законови текстове за избора на основен прокурор работят в отбрана на демокрацията и свободите на жителите.

Във импортираните през днешния ден в деловодството на Народното събрание претекстове с настояването за промени в Закона за правосъдната власт се предлага депутатите да предложат промени и допълнения в закона, " с които да се спре процедурата по избора, да добавят закона с правото и на други лица да излъчват кандидатури, отвън тясно затворената система на прокуратурата, и да дадат период за започване на нова – транспарантна и отворена процедура по номинации на претенденти за идващ основен прокурор ".

Днес в 18:30 ч. пред Съдебната палата е проведен митинг с искане за отдръпване на кандидатурата на Гешев за основен прокурор.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (44)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР