Гражданска инициатива отличи с плакети началника на Военномедицинска академия (ВМА)

...
Гражданска инициатива отличи с плакети началника на Военномедицинска академия (ВМА)
Коментари Харесай

Граждани отличиха ген. Мутафчийски, проф. Кантарджиев и доц. Кунчев за битката с COVID-19

Гражданска самодейност отличи с плакети началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, професор Тодор Кантарджиев и доцент Ангел Кунчев в символ на благодарност за напъните им в борбата с пандемията от COVID-19, оповестяват от ВМА.

Създадена беше група във Facebook “Благодарност към ген. Мутафчийски, проф. Кантарджиев и доцент Кунчев”.

" Това е едно непретенциозно самопризнание за първите предводители в борбата с COVID-19 – членовете на Националния действен щаб. Тези хора с престижа си пробваха да поведат народа в борбата с вируса, за което претърпяха много персонални неприятности. Все отново, услилията им избавиха хиляди животи. Затова е този знак – жест на почитание ", сподели един от създателите на концепцията юрист Станислав Станев.
свързани новини29947на 05.12.202150258на 01.12.2021
" Беше извънредно с напрежение. Разчитахме доста на опита, на това кой какво е прочел – ние имахме мобилизирани хора, които да търсят непрестанно нови и нови материали, само че ние трябваше да ги обработим, да разберем коя е най-вярната стъпка. Всъщност, не се оставихме да вървим след събитията, ние диктувахме събитията и мисля, че го направихме с чест. Затова сме извънредно признателни за Вашата оценка – пробваха се през месеците да ни втълпят, че нямаме никаква поддръжка, само че ние знаехме, че имаме опората на доста от вас и в действителност сме трогнати ", сподели генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Той напомни фрагментите, които при започване на пандемията посочваха медиите от Китай, Съединени американски щати, Италия, Испания, Франция.
свързани новини35941на 27.11.2021
" Това беше на нашия тил. Разбира се, имахме поддръжката на всички институции и успяхме да не допуснем това нещо да се случи и в България. По време на първата вълна, която ние всички наричахме първа, само че в действителност на графиката я няма. Да, за Италия я има, за Испания я има, за Съединени американски щати я има, за България я няма. Тогава всички западни издания пишеха по какъв начин една дребна България с примитивни средства съумя да се оправи. Справихме се, тъй като разбрахме, че би трябвало да не жалим никакви сили, да активизираме безусловно всичко в обществото, с цел да може да успеем. И в края на краищата, когато приключи нашата дейна работа като щаб, ние можеше умерено да погледнем обратно и да кажем какъв брой доста работа се свърши. Затова още един път благодарим от сърце за Вашата оценка ", сподели Мутафчийски.

" Ситуацията с Коронавирус не е завършила. Хората би трябвало да бъдат още по-бдителни. Отговорността би трябвало да е самостоятелна за всеки. Трябва да се употребяват маски в превоза и лечебните заведения “, съобщи още Мутафчийски, представен от БГНЕС.

" Пандемията продължава и ограниченията би трябвало да се съблюдават, както и е добре процесите на имунизация да продължат. България има 170 000 дейни случая, което не е численост за подценяване ", съобщи проф. Кантарджиев. " Имаме един зов към обществото, рационално да се съблюдава всичко. Болните да си стоят у дома. Не бива с лека ръка да падат маските, остава си миенето на ръцете и носенето на маски, където има доста хора “, сподели още проф. Кантарджиев.

" Четвъртата бустерната доза не е нужна за хора, които пътуват и не са в рисковата група. Ваксинацията не би трябвало да стопира, тъй като тя още не е достигнала междинните за Европа равнища ", уточни от своя страна доцент доктор Ангел Кунчев.

" Хората би трябвало да се имунизират. Трябва да подвигаме равнището на имунизация, тъй като то е недопустимо ниско. Краят на епидемиологичната конюнктура не е завършек на пандемията “, сподели Кунчев.

" Здравната система се оправи. Лекарите и сестрите демонстрираха забележително умеене, с цел да се оправят с най-тежките обстановки. Нашите сътрудници са на поста си “, добави и проф. Мутафчийски.

" В началото на пандемията, когато тримата бяхме съвсем непрекъснато дружно, ние изповядвахме една и съща философия, която беше радикално друга, само че в случай че някой се е поинтересувал да види, каква е била смъртността, общата смъртност е спаднала с 5-10%. После обстановката беше напълно друга. Бяхме принудени да използваме старомодни способи “, съобщи проф. Мутафчийски.

„ Зеленият документ осигуряваше безвредна среда. Той беше въведен като мярка в целия цивилизован свят “, добави доцент доктор Кунчев.

" Вирусът мутира, постановат се негови разновидности, които по-лесно заразяват, само че минават по-леко. Той мина безболезнено през по-голямата част от обществото, хората с бустерна доза даже не схванаха, че го карат. Тежко беше за неимунизираните. На 5-10 години изниква нова разновидност. Модерните общества би трябвало да са подготвени като развиват просвета и да знаят, че би трябвало да се слушат специалистите “, сподели още проф. Кантарджиев.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР