Гражданите трябва да следят за наличието на контролни пластини на

...
Гражданите трябва да следят за наличието на контролни пластини на
Коментари Харесай

Как да разберем дали елхата е законно отсечена? Ето какъв е секретът

Гражданите би трябвало да наблюдават за съществуването на контролни пластини на закупените елхи, поучават от Североизточно държавно дружество, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

Всяка пластина е с самостоятелен сериен номер и е закрепена под второто отклонение на клоните от върха на дръвчето. Пластмасовите пластини са бели, имат правоъгълна или овална форма и са захванати към ствола с лента. Индивидуалният номер се състои от една основна писмен знак и шест числа и е вписан и в транспортния билет на търговеца, закупил дръвчетата на едро. 
Поставянето на пластини не е наложително за елхите, които са със закрита коренова система в контейнери. Превозен билет, в който да са разказани в детайли типа и количеството, се изисква от търговците, в това число и за продажбата на клончета от дрян или други иглолистни и широколистни дръвчета. 
Експертите предлагат всички, които си купят живо коледно дръвче, да се погрижат за неговата плавна акомодация. Елхичката в резервоар не трябва да се внася незабавно в топла стая. Като начало би трябвало да се сложи в хладно помещение или на балкона, а след това да се държи надалеч от отоплителни уреди. Необходимо е да се полива постоянно, поучават още експертите и припомнят, че време за климатизация би трябвало да се планува и преди засаждането измежду природата, тъй като дръвчето с прокарали нови и свежи връхчета елементарно може да измръзне при ниски температури. 
Близо 4000 елхи имат подготвеност да дават горските и ловни стопанства към СИДП. ¼ от дръвчетата ще бъдат със закрити корени. Цените варират според от типа и размера на елхите. В Добричко те ще се оферират в стопанствата в Добрич, Балчик и Тервел.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР