Гражданите ще гласуват и с изтекли лични карти или международни

...
Гражданите ще гласуват и с изтекли лични карти или международни
Коментари Харесай

Това са COVID правилата за гласуване на изборите през април

Гражданите ще гласоподават и с изтекли персонални карти или интернационалните паспорти. С невалидните документи те ще могат да се легитимират пред секционните изборни комисии у нас и в чужбина, оповестява.

Това реши през днешния ден парламентарната правна комисия с ремонти в закона за изключителните ограничения и дейности против COVID-19. Те бяха признати с 14 гласа “за”, 7 срещу от Българска социалистическа партия и нито един “въздържал се”. Очаква се през днешния ден текстовете да влязат на първо четене и в пленарната зала.

Промяната се отнася до всички избори, които се организират през 2021 година по време на изключителна епидемиологична конюнктура, в това число президентски, общински или за Европейски парламент. Гражданите на Европейски Съюз, които живеят непрекъснато у нас и имат право да вземат участие в локалния или евровота, също получават правото да гласоподават с изтекли удостоверения за престояване в България.

Днес от Министерство на вътрешните работи подсетиха, че по настоящия сега закон за изключителната конюнктура поради ковид, се продължава с 6 месеца валидността на персоналните карти и интернационалните паспорти, които изтичат до 31 януари 2021 година Това значи, че в случай че в документа е записано, че изтича на 31 януари, той ще важи до 31 юли в това число.

Проблемът обаче е с всички персонални карти и паспорти, чиято годност изтича от 1 февруари 2021 година нататък. Те би трябвало неотложно да се подменят, тъй като има заплаха притежателите им да имат проблеми. Например - да получат отвод от административни услуги, да не могат да си получат пенсии или други обществени заплащания - детски надбавки или помощи за безработица, да им откажат банкови заеми, или да не им се признаят застраховки и други.

Шофьорските книжки, които също са документи за идентичност, имат удължена годност поради COVID-19 със 7 месеца, само че единствено до 31 декември 2020 година Тоест - в случай че са до тази дата, също важат до 31 юли 2021 година, само че в случай че изтичат след нея - от 1 януари 2021 година, притежателят им би трябвало неотложно да си извади нови, защото няма право да кара моторно транспортно средство със удостоверение с изтекла годност.

В деня на изборите паспортните служби още веднъж ще бъдат отворени, защото хората, чиито документи за идентичност на развалени, унищожени, изгубени или откраднати, ще могат да гласоподават единствено при положение, че показват в секционните изборни комисии заявки за издаване на нови.

2,5 млн. документи са издадени през 2020 година, макар удължаваната годност на някои от тях, прецизираха специалисти. Според тях за 2021 година, без значение от всички законодателни промени, се чака да бъде декларирано почти същото количество.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР