Гражданите на Западните Балкани губят надежда, че страните им ще

...
Гражданите на Западните Балкани губят надежда, че страните им ще
Коментари Харесай

Пендаровски пред ООН: Западните Балкани губят надежда, че ще влязат в ЕС

Гражданите на Западните Балкани губят вяра, че страните им ще влязат в Европейски Съюз, съобщи в изявлението си на 76-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, представен от ТАСС.

" Западните Балкани в този момент са изправени пред съществени провокации в подтекста на осъществяване на устрема ни към европейска интеграция ", акцентира Пендаровски.

Нашите жители губят вяра за положителни промени, защото нещата не потръгват. Но виждаме, че това изостря и геополитическата конкуренция, усложнява демократичните промени, подрива районната непоклатимост. Отдавна е време да се преразгледат стадиите на най-големия континентален план измежду Втората международна война. Става въпрос за единна, свободна и мирна Европа, сподели той.

Президентът обърна внимание на това, че дребна страна в Югоизточна Европа, Република Северна Македония е потвърдила дружно с Гърция способността да вземат решение дружно, с посредничеството на Организация на обединените нации, доста значими въпроси, съдействайки за районната непоклатимост.

" Сега постигнатите в Преспа съглашения се извършват в дух на благосклонност и умишлено и това спомага за продобряване на обстановката в района като цяло ", сподели той.

" Надяваме се, че дружно с другата прилежаща страна, с България, ще осигурим осъществяването на контракта за добросъседство и съдействие, изхождайки от правилата на демокрацията, върховенството на закона, правата на индивида в мултиетническо общество ", сподели президентът Пендаровски.

Междувременно министър председателят Зоран Заев съобщи през днешния ден, че чака България да остане другар и да продължи да поддържа страната в процеса на европейска интеграция според член 2 от Договора за добросъседство, другарство и съдействие.

" Република Северна Македония няма да направи никакви съответни стъпки, до момента в който не получи поддръжка ", сподели още Заев.

По отношение на желанията за унищожаване на думата " български " там, където се загатва фашистки окупатор в учебниците и на паметниците Заев сподели, че не би трябвало цели народи да се отъждествяват с фашистки окупатор и че желанието да бъдат премахвани (тези определения) е в духа на другарството, добросъседството и европейското държание. Той счита, че обявявайки това желание не се намесва в работата на Смесената македонско-българска комисия, която, както сподели, се занимава с историческите моменти от това време.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР