Гражданите на Великобритания ще могат да влизат в ЕС без

...
Гражданите на Великобритания ще могат да влизат в ЕС без
Коментари Харесай

Без визи за гражданите на ЕС и Великобритания след Брекзит, реши ЕП

Гражданите на Англия ще могат да влизат в Европейски Съюз без визи за къси интервали след Брекзит, като за жителите на Европейски Съюз ще важат същите условия. 
 Станишев: Няма да има визи за жителите от двете страни на Ламанша след Брекзит
Законопроектът беше подсилен с 502 гласа " за ", 81 гласа " срещу " и 29 гласа " въздържал се “.

„ Запазването на безвизовото пътешестване сред Европейски Съюз и Обединеното кралство е основна част от подготовката за следствията след Брекзит. На Острова живеят 3,7 млн. европейски жители, включително и към 280 000 българи, чиито права би трябвало да бъдат обезпечени “, сподели докладчикът Сергей Станишев (С&Д, България).

Според отчета на Станишев, ако Британското държавно управление въпреки всичко наруши ангажимента и вкара визов режим, даже единствено за някои страни членки, то Европейски Съюз резервира правото си да предприеме реципрочни ограничения.

Законодателството ще влезе в действие от деня след отдръпването на Обединеното кралство от Европейския съюз. След тази дата жителите на Обединеното кралство с английско поданство няма да се нуждаят от виза за престой в Европейски Съюз до 90 дни в границите на 180-дневен интервал.

Обединеното кралство ще бъде включено в листата на повече от 60 страни и територии, чиито жители не се нуждаят от виза, с цел да влязат в Европейски Съюз за бизнес, туризъм или за посещаване на родственици или другари. Освобождаването от условие за визи не се отнася за правото на работа в Европейски Съюз.

„ Докладът ми беше поверен в спешна обстановка - имаше действителна опасност от блокиране на законодателството. Радвам се, че след финален решителен кръг на договаряния, успяхме да реализираме единодушие и да избегнем хаоса, който щеше да настъпи освен за европейските и английските жители, само че и за цели браншове от стопанските системи на Европейски Съюз и Обединеното кралство “ добави Сергей Станишев.

След утвърждението в пленарната зала проектозаконът трябва да бъде официално гласуван от Съвета на министрите. Законодателството би трябвало да бъде оповестено в Официален вестник на Европейски Съюз преди 12 април, за подготовка за Брекзит без договорка на тази дата.

Премахването на визите ще се ползва във всички страни членки на Европейски Съюз (с изключение на Ирландия, която има лична визова политика) и в асоциираните към Шенген страни (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). Ирландия и Обединеното кралство имат характерно двустранно съглашение, което планува безвизово пътешестване сред двете страни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР