Гражданите на Велико Търново и околността и това лято се

...
Гражданите на Велико Търново и околността и това лято се
Коментари Харесай

Във Велико Търново отново замириса на оборски тор през лятото

Гражданите на Велико Търново и покрайнината и това лято се оплакват от мощна миризма на оборски тор.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда оповестиха за „ Българска телеграфна агенция “, че неприятните миризми в региона са вследствие от осъществяване на агротехнически мероприятия. През последните дни наторяване със оборски тор се прави в земеделските земи край село Леденик и други обитаеми места на територията на общината.

От екоинспекцията припомнят, че активността по торене с оборски тор не е индустриална и не попада в обсега на Наредбата за правила за възможни излъчвания на нездравословни субстанции, изпускани в атмосферата от обекти и действия с неподвижни източници на излъчвания .

Законът за ръководство на отпадъците, който е в компетентността на Регионална инспекция за опазване на околната среда, не се ползва за фекална материя и други странични скотски артикули, класифицирани според Европейския правилник за страничните скотски артикули, а оборският тор е категоризиран точно като непряк скотски артикул .

Междувременно от Областната дирекция за сигурност на храните /ОДБХ/ обявиха, че предстоят инспекции дали стопаните са изпълнили напътствията за вярна приложимост на естествения оборски тор и други подобрители. В случай, че бъдат установени такива, които не са изпълнили предписанията , те ще бъдат глобени. Оттам въпреки всичко прецизират, че неприятната миризма не значи наложително , че има извършители.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР