Гражданите на Украйна, които бягат от войната, ще могат да

...
Гражданите на Украйна, които бягат от войната, ще могат да
Коментари Харесай

Украинци ще могат да пребивават у нас за максимум 2 години

Гражданите на Украйна, които бягат от войната, ще могат да получат право на престояване и работа у нас, което да важи най-много 2 години.

Това става допустимо откакто страните членки на Европейския съюз утвърдиха активирането на Директивата за краткотрайна протекция на разселените лица, оповестяват от Европейската комисия.

Европейски Съюз задейства Директивата за първи път при все, че документът е признат още през 2001 година. Директивата дава право на престояване и работа в Европейски Съюз на хората, които бягат от войната в Украйна, за период до 1 година, като срокът може да бъде продължен с още една спомагателна година.

Благодарение на решението за активация, украинските жители, които търсят протекция в страните от Европейски Съюз, в това число България, получават следните права:
издаване на документ за пребиваване;възможност за практикуване на платена или неплатена дейност;достъп до здравни грижи;достъп до просветителната система за непълнолетни;достъп до професионално образование и обучение за възрастни;
Всеки нуждаещ се от краткотрайна протекция би трябвало да подаде молба за леговище, като страната членка, която е приела лицето, има отговорността да прегледа заявката, излиза наяве от обява на Европейската комисия в България в обществената мрежа Фейсбук.

Временната протекция е годна за интервал от една година, като срокът може да бъде продължен до най-много две години, прибавят от Европейска комисия.

"Войната на Русия в Украйна е на път да провокира филантропична рецесия, невиждана в Европа от десетилетия насам. По данни на Организация на обединените нации над 1 млн. украински жители са напуснали родината си в търсене на сигурност и заслон. ", показват от Европейска комисия в България.

"Хората, които бягат от войната в Украйна и имат потребност от протекция, могат да я получат на територията на целия Европейски съюз, с помощта на задействаната през вчерашния ден европейска Директива за краткотрайна протекция на разселените лица. ", пишат от Европейска комисия.

Българският бизнес към този момент даде ясна поръчка, че е подготвен да обезпечи до 200 000 работни места на хора, идващи от Украйна. Само IT промишлеността уточни, че има подготвеност да обезпечи 30 000 работни места на украински експерти. Според представителите на работодателските организации у нас, украинците могат да намерят работа в редица сфери, измежду които текстилната индустрия, преработващата индустрия, в селското стопанство, в туризма и други. Подчертава се дефицита на машинни инженери, водачи, строители и други.

България има историческо българско малцинство в Украйна, заради което доста жители на тази страна разполагат и с българско поданство. Директивата на Европейски Съюз ще облекчи наемането на украинци, които не разполагат с българско поданство.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР