Гражданите на Судан са на ръба на глада. Това са

...
Гражданите на Судан са на ръба на глада. Това са
Коментари Харесай

Една година по-късно: Пострадалите от конфликта в Судан споделят, че са на ръба на глада

Гражданите на Судан са на ръба на глада. Това са следствията след една година революция. 8 милиона души са били принудени да изоставен домовете си, а 13 хиляди други са починали. Близо 2 милиона души са избягали в прилежащи страни, с цел да се спасят от сраженията, поради което се е и нараснал натиска върху Етиопия, Чад и Южен Судан. Войната избухна в средата на април предходната година, когато напрежението сред военните, ръководени от военачалник Абдел-Фатах Бурхан и паравоенната формация Сили за бърза поддръжка, командвани от военачалник Мохамед Хамдан Дагало, избухна в улични конфликти в Хартум. След това сраженията се разпространиха из цялата страна. Бурхан и Дагало направиха боен прелом 18 месеца преди началото на войната.

Превратът и войната бяха сериозен удар по очакванията на суданците за демократично ръководство след десетилетия на военна и ислямистка власт. От октомври насам, когато спорът беше помрачен от войната сред Израел и Хамас в линията Газа и вниманието на света беше пренасочено, разселените суданци се борят за оцеляване. В Омдурман, вторият по величина град в Судан, някои от разселените живеят в постройката на бивше учебно заведение в спонтанни приюти.
Децата не ядат вярната за тяхното развиване храна, това е проблем. По-голямата част от храната е формирана от леща, ориз, овесена каша. Сега имаме организация, която обезпечава добавки за деца под 5-годишна възраст.
Сехам Салех, разселена суданка

Судански фамилии, които са били принудени да изоставен домовете си поради войната, описват за ужасяващи жестокости в столицата и други елементи на страната.

„ При разпределянето на помощта, ние класифицираме районите Хартум и Западен Дарфур като най-засегнатите и им предоставяме филантропични материали, медикаменти, физиологична помощ и здравна активност “, изяснява ръководителят на суданския Червен кръст Халил Серебал.

Международният углавен съд заяви, че проверява нови обвинявания във военни закононарушения и закононарушения против човечеството в района. Световната здравна организация на собствен ред съобщи, че към 3 и половина милиона деца на възраст под 5 години страдат от остро недохранване.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР