Гражданите на Словения днес отиват до урните за парламентарни избори.

...
Гражданите на Словения днес отиват до урните за парламентарни избори.
Коментари Харесай

Словения провежда парламентарни избори

Гражданите на Словения през днешния ден отиват до урните за парламентарни избори. Очаква се оспорвана конкуренция за първото място на вота сред сегашния закостенял министър председател Янез Янша и млада партия на политическата сцена в страната, съобщи Агенция Франс Прес.

63-годишният Янша, съдружник на националистическия маджарски министър-председател Виктор Орбан и обожател на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, се изправя против Робърт Голоб, някогашен началник на водеща енергийна компания.

Според анализатори опасенията по отношение на върховенството на закона са засилили опозицията и Голоб има действителен късмет да получи болшинство в алпийската нация от към два милиона - първата някогашна югославска страна, която се причисли към Европейския съюз през 2004 година

Десетки хиляди хора участваха на станалите към този момент обичайни антиправителствени манифестации, по време на които Янша е упрекван в авторитаризъм откакто пое властта през март 2020 година Опозицията упреква Янша, че се пробва да подкопае демократичните институции и свободите на печата като неговия съдружник Орбан в прилежаща Унгария.

„ Ако този ритъм продължи, след четири години ще бъдем доста покрай цензурата, налагана в Унгария и Полша “, сподели Урош Есих, колумнист в един от водещите словенски всекидневници „ Дело “ за Агенция Франс Прес. По думите му изборите са " преломна точка " със " конфликт на демократични и нелиберални политически сили " в Словения.

Възходът на 55-годишния Голоб стартира, когато той пое управлението на партията на Зелените през януари, преименувайки я на Движение за независимост.

Според последни социологически изследвания от петък Движението има повече от 27 % утвърждение от обществото, - повече по отношение на Словенската демократична партия на Янша, която получава 24 %.

Голоб също има поддръжката на няколко лявоцентристки опозиционни партии, до момента в който Янша, даже и със своите дясноцентристки съдружници, наподобява малко евентуално да успее да обезпечи болшинство в 90-местния парламент, съгласно социологическите изследвания.

Анализаторите чакат нараснала изборна интензивност от 60 % - с към 10 процентни пункта повече спрямо последните анкети през 2018 година Много гласоподаватели се причислиха към опозицията, защото стилът на Янша провокира протест измежду гражданското общество.

Рейтингът на Янша през последните две години пострада и поради непрекъснати разногласия с Брюксел по отношение на решението му да спре финансирането на националната осведомителна организация за повече от година, и да протака назначението на прокурори в новия орган на блока за битка с корупцията.

Янша към този момент беше министър-председател сред 2004 и 2008 година и сред 2012 и 2013 година Само година след втория си премиерски мандат той беше свален поради корупционен скандал. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР