Словения провежда парламентарни избори

...
Гражданите на Словения днес отиват до урните за парламентарни избори.
Коментари Харесай

Гражданите на Словения днес отиват до урните за парламентарни избори. Очаква се оспорвана надпревара за първото място на вота между настоящия консервативен премиер Янез Янша и млада партия на политическата сцена в страната, предаде АФП.

сервативен премиер Янез Янша и млада партия на политическата сцена в страната, предаде АФП.

63-годишният Янша, съюзник на националистическия унгарски министър-председател Виктор Орбан и почитател на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, се изправя срещу Робърт Голоб, бивш шеф на водеща енергийна компания.

Според анализатори опасенията относно върховенството на закона са засилили опозицията и Голоб има реален шанс да получи мнозинство в алпийската нация от около два милиона - първата бивша югославска държава, която се присъедини към Европейския съюз през 2004 г.

Десетки хиляди хора присъстваха на станалите вече традиционни антиправителствени митинги, по време на които Янша е обвиняван в авторитаризъм след като пое властта през март 2020 г. Опозицията обвинява Янша, че се опитва да подкопае демократичните институции и свободите на печата като неговия съюзник Орбан в съседна Унгария.

„Ако този темп продължи, след четири години ще бъдем много близо до цензурата, налагана в Унгария и Полша“, каза Урош Есих, колумнист в един от водещите словенски всекидневници „Дело“ за АФП. По думите му изборите са "преломна точка" със "сблъсък на либерални и нелиберални политически сили" в Словения.

Възходът на 55-годишния Голоб започна, когато той пое ръководството на партията на Зелените през януари, преименувайки я на Движение за свобода.

Според последни социологически проучвания от петък Движението има повече от 27 процента одобрение от обществото, - повече спрямо Словенската демократична партия на Янша, която получава 24 процента.

Голоб също има подкрепата на няколко лявоцентристки опозиционни партии, докато Янша, дори и със своите дясноцентристки съюзници, изглежда малко вероятно да успее да осигури мнозинство в 90-местния парламент, според социологическите проучвания.

Анализаторите очакват повишена избирателна активност от 60 процента - с около 10 процентни пункта повече в сравнение с последните анкети през 2018 г. Много гласоподаватели се присъединиха към опозицията, тъй като стилът на Янша предизвика бунт сред гражданското общество.

Рейтингът на Янша през последните две години пострада и заради непрекъснати спорове с Брюксел относно решението му да спре финансирането на националната информационна агенция за повече от година, и да протака назначаването на прокурори в новия орган на блока за борба с корупцията.

Янша вече беше министър-председател между 2004 и 2008 г. и между 2012 и 2013 г. Само година след втория си премиерски мандат той беше свален заради корупционен скандал. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР