Гражданите на Русе ще плащат грешките на общинската администрация и

...
Гражданите на Русе ще плащат грешките на общинската администрация и
Коментари Харесай

Гражданите ще плащата грешка на Община Русе

Гражданите на Русе ще заплащат грешките на общинската администрация и ВиК Русе. След като през октомври стана ясно, че цялостен месец Община Русе не е могла да приготви нужната документи, служебното държавно управление я лиши от опцията да получи 7,8 милиона лв. за асфалтиране на улиците в града след привършване на ВиК плана, в този момент Общината желае да тегли дълготраен заем. За тази цел тя кани жителите на Русе на обществено разискване.

В известие до медиите се споделя:

Във връзка с решение на голям брой транспортно – информационни проблеми по уличната мрежа в Русе, зародили при осъществяването на огромния план на „ ВиК “ ООД – Русе “, Община Русе кани локалната общественост, всички публични организации и юридически лица на 22.12. от 17:30 ч. в Пленарна зала на обществено разискване на предложение за вдишване на дълготраен дълг за реализиране на главен ремонт на част от пътната настилка в града.

Максималният размер на дълготрайния капиталов заем е до 12 млн. лева, като изискванията за погасяването на дълга са до 10 години от датата на подписването на контракта.

В интервала от 19.12. до 21.12. в това число, от 15:00 до 17:00 ч. е планувано време за свободен коментар по предлагането в стая 212 в постройката на Община Русе с шефа на дирекция „ Финансово-стопански действия “.

Припомняме, че след питане на Арена медия стана ясно, че на 23.08.2022 година министерството на районното развиване по електронен път е изискало в незабавен порядък от всички общини, в това число от община Русе, даването на информация и документи за обектите, които са част от улична мрежа в град Русе. Изискани бяха копие от годно позволение за градеж и единствено настояща информация за степента на избор на реализатори по реда на Закона за публичните поръчки – извършени и/или в развой на осъществяване на процедури.

В рамките даже на законоустановения едномесечен период за обработка и отговор на постъпила преписка в съответната администрация (въпреки уточнението за „ незабавен порядък “, което допуска къс период за отговор), в министерството не е постъпвал отговор от община Русе, съпроводен с нужните документи и данни, за приемане на настояща и реалистична преценка дали предлагането на общината би могло да се счете за задоволително.

Също по този начин в нито едно от писмата на община Русе не се съдържат цялостна и еднопосочна информация и данни. Не е прибавен и доказателствен материал от страна на общинската администрация. Поради това не могат да бъдат избрани тъкмо нужните данни – правилната сума, общият брой улици, за които се желае забележителен финансов запас, съответна улична мрежа. Не излиза наяве и за кои от улиците дейностите по замяна на ВиК инфраструктурата е завършила и за кои същите са в развой на осъществяване, поради описания от общината „ напреднал стадий на осъществяване на плана на ВиК ООД – Русе, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда “, написа в писмото на Министерство на регионалното развитие.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР