Гражданите на Република Северна Македония не могат да бъдат държани

...
Гражданите на Република Северна Македония не могат да бъдат държани
Коментари Харесай

Ковачевски: България използва въпроса с РСМ за вътрешнополитически цели

Гражданите на Република Северна Македония не могат да бъдат държани заложници в очакване на дати на всяка последваща среща на върха на Европейския съюз. Излизането на партията на Слави Трифонов от държавното управление в България е вътрешен въпрос. Обменяхме хрумвания с България по какъв начин да се вдигне ветото. България непрестанно инструментализира въпроса с РСМ и го употребява за вътрешнополитически цели. Това сподели македонският министър председател Димитър Ковачевски след срещата на върха по самодейността „ Отворени Балкани “ в Охрид.

„ Излизането на партията на Слави Трифонов " ИТН " от държавното управление в България поради Северна Македония е вътрешен въпрос на България, а ние сме страна, която е построила интернационалните и вътрешни връзки на най-високо европейско равнище и е благонадежден сътрудник, което е главно изискване за триумф на договарянията “, сподели Ковачевски. „ Във всички договаряния има минимално условие, с цел да бъдат сполучливи, и това е конфиденциалността на договарящите... Ние сме страна, която има министерство и министър на външните работи, вицепремиер по европейските въпроси, обменяхме хрумвания със прилежаща Република България, с цел да се вдигне ветото и да се реализира стабилно съглашение, учредено на европейските полезности, правилата на опазване на достолепието и правилата на добросъседски връзки, в чийто дух имаме подписан Договор за добросъседство, на основата на който са построени връзките с Република България “, добави той.

От друга страна, добави Ковачевски, в нито един миг не сме инструментализирали въпроса за договарянията с България и участието в Европейски Съюз, едностранно не го политизирахме и не го използвахме като държавна коалиция за вътрешнополитически цели.

„ За разлика от другата страна, която непрестанно инструментализира този въпрос, употребява го за вътрешнополитически цели, след цели пет месеца ние като страна към момента сме отворени за диалог с посредничеството на Европейски Съюз и председателството на Европейска комисия, тъй като сме приближен сътрудник както за съседите, по този начин и за Европейски Съюз “, сподели министър председателят. „ Ние сме единствената страна, която в сходство с конституционния си ред подсигурява, че самостоятелните права на самоопределяне се упражняват групово, страна, която има Министерство на правата на общността, която има организации за приложимост на езиците и редица други държавни институции, които се грижат за правата на малцинствата “.

„ През последните пет години като страна “, акцентира министър председателят Ковачевски, „ ние доказахме, че можем да разгадаем всички отворени въпроси със съседите си. Преспанското съглашение е в основата на нашата интернационална политика “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР