Гражданите на Република Северна Македония днес, 15 юли, за десети

...
Гражданите на Република Северна Македония днес, 15 юли, за десети
Коментари Харесай

Северна Македония на избори - този път в продължение на три дни

Гражданите на Република Северна Македония през днешния ден, 15 юли, за десети път след независимостта на страната ще избират парламент.
Предсрочните парламентарни избори са 23-ти избори в самостоятелна Македония. Първите парламентарни избори са извършени през 1990 година, а последните, девети, през 2016 година, напомня БГНЕС. В допълнение към парламентарните избори бяха извършени шест президентски избори, както и седем локални вота.
Македонците излязоха три пъти и на референдум: през 1991 година, когато взеха решение за самостоятелна и суверенна държава; през 2004 година, когато гласоподаваха за новопредложеното териториално разделяне, и през 2018 година, когато гласоподаваха за съглашението сред Македония и Гърция за името на страната - Република Северна Македония.
На първите избори – със сериозна изборна интензивност от 84,8% на първия кръг и 76,8% на втория – победител беше ВМРО-ДПМНЕ.
На изборите през 1994 година участваха 38 партии и 283 самостоятелни претенденти. Най-много депутатски места завоюва СДСМ - 62.
На третите избори през 1998 година отпред в резултатите излезе ВМРО-ДПМНЕ и държавното управление беше образувано от Любчо Георгиевски, който след това стана единственият македонски министър председател, придобил и българско поданство.
Деветите предварителни парламентарни избори в Македония се организираха на 11 декември 2016 година Всъщност с този избор се постави завършек на ръководството на Никола Груевски и ръководената от него ВМРО-ДПМНЕ.
На 9 януари 2017 година президентът Георге Иванов даде мандат за сформиране на държавно управление на Никола Груевски, само че той не съумя да контракти задоволителна поддръжка в границите на планувания в конституцията период от 20 дни. Лидерът на СДСМ Зоран Заев съумя да образува парламентарно болшинство посредством обединението на СДСМ с ДСИ, Беса и обединението " Алианс за албанци ", след което на 27 февруари той показа 67 подписа на Иванов за мандат. Новото държавно управление на Македония бе определено на 31 май, 171 дни след изборите.
На 10-тите парламентарни избори в Македония ще се надпреварват 578 претенденти от 15 обединения и партии.
До решението за осъществяване на предварителни избори се стигна след съвещанието на Европейския съвет, извършено на 17 и 18 октомври 2019 година, когато страните членки на Европейски Съюз не дефинираха дата за договаряния за присъединение на Северна Македония и Албания. Два дни по-късно се организира среща на водачите на македонските парламентарни политически партии дружно с президента Стево Пендаровски, на която беше решено да се проведат предварителни избори на 12 април 2020 година
Беше избран длъжностен кабинет, който да ръководи до провеждането на избори. Но тогава настъпи пандемията от новия ковид SARS-CoV-2. В последна сметка след съвещания сред политическите сили се стигна до консенсус изборите да се състоят на 15 юли.
За първи път в Северна Македония този избор ще продължи три дни, а изборните секции ще бъдат отворени на 15 юли с два часа повече от нормалното – от 07:00 до 21:00 часа.
Според формалните описи, на предварителните парламентарни избори ще се вземат участие 15 обединения и партии с 1598 претенденти. 1 814 263 души имат право на глас. 83 054 гласоподаватели ще гласоподават в чужбина. 1 577 гласоподаватели са в специфичния лист за хора в пандиза и под арест.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР