Гражданите на Молдова избират между Москва и Запада, съобщава АП.Молдовците

...
Гражданите на Молдова избират между Москва и Запада, съобщава АП.Молдовците
Коментари Харесай

Молдовците избират между Москва и Запада на парламентарен вот

Гражданите на Молдова избират сред Москва и Запада, оповестява АП.

Молдовците започнаха да гласоподават на парламентарни избори в някогашната руска република - избор, който надълбоко може да раздели прозападните сили от проруските.

Вотът е проведен на фона на широкоразпространена корупция и крах на демокрацията, отбелязва международната информационна организация. Партиите се нуждаят от минимум 6%, с цел да преодолеят прага за влизане в законодателния орган. Повече от 3 милиона души имат право да избират депутати за идващите четири години - 101-местен парламент.

Молдовците ще гласоподават по нова изборна система, която съгласно критици има за цел да помогне на двете съществени партии - проруските социалисти и демократите. Ще се гласоподава със смесена вместо пропорционална система. Избирателите директно ще изберат 51 депутати, до момента в който останалите 50 законодатели ще бъдат определени посредством партийните листи - способ, който облагодетелства двете най-големи партии. Друг фактор е, че 1 милион гласоподаватели - съвсем 1/3 от електората - работят и живеят в чужбина, най-вече в Европейски Съюз и Русия.

Настоящата ръководеща коалиция, която се управлява от проевропейската Демократическа партия, изгуби поддръжка поради ниския стандарт на живот и корупцията.

Радио " Свободна Европа " оповестява, базирайки се на социологически изследвания, че Социалистическата партия, водена от Игор Додон преди да стане президент на Молдова, ще си обезпечи най-вече места. Но проруските социалисти наподобява, че няма да съберат задоволително поддръжка за болшинство в Народното събрание.

Проевропейската коалиция ACUM и Демократическата партия приканват за балансиращи връзки сред Русия и Запада.

Два дни преди вота Москва разгласи, че проверява скица за пране на пари, в която се подозира, че взе участие водач на ръководещата Демократическа партия. Времето за оповестяване на информацията от Москва се преглежда като опит за оказване на въздействие върху резултатите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР