Гражданите на Европейския съюз, които пристигнат във Великобритания преди Брекзит,

...
Гражданите на Европейския съюз, които пристигнат във Великобритания преди Брекзит,
Коментари Харесай

Мей предложи "равни права" за граждани на ЕС, живели 5 години във Великобритания

Гражданите на Европейския съюз, които дойдат във Англия преди Брекзит, ще могат " вечно " да получат равни права с английските след пет години престой. Това предложи министър председателят Тереза Мей на среща с европейските водачи в Брюксел. Идеята ѝ се отнася и за хората, преселили се във Англия след началото на формалната процедура, с която се задейства напускането на съюза.

Според проектите на Мей статут на " уседнали жители на Европейски Съюз " ще им даде право да останат в Обединеното кралство и да получат достъп до опазване на здравето, обучение и други обществени услуги, предлагани от страната, и откакто тя напусне Европейския съюз, заяви Би Би Си.

Британският министър председател обаче добави, че предлагането би било признато единствено в случай че жителите на страната ѝ получат реципрочни права в двайсет и седемте страни членки на съюза. Ако това изискване бъде изпълнено, " никой няма да бъде подложен в патова обстановка, " сподели тя.

" Позицията на Англия е заслужено и съществено предложение, което цели да даде допустимо най-голяма сигурност на жители, които са се открили във Англия, градят кариерата и живота си и не престават да дават приноса си за обществото ни. "

В хода на договарянията занапред следва кабинетът да предложи дата, от която жители, занапред установяващи се в Европейски Съюз, ще би трябвало да дават отговор на новите условия, в случай че те бъдат признати. Началният интервал за отброяване на петте години сигурно ще стартира не по-рано от март 2017 година, когато Лондон официално задейства процедурата за Брекзит, и не по-късно от края на март 2019 година, когато страната официално ще се отдръпна от съюза, написа " Гардиън ".

Близо 3.2 милиона жители на други страни от Европейския съюз сега живеят във Англия, а двайсет и седемте страни от съюза са дом на към 900 000 британци.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Преговорите за Брекзит (7)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР