Гражданите на ЕС са длъжни да плащат застраховка „Гражданска отговорност“

...
Гражданите на ЕС са длъжни да плащат застраховка „Гражданска отговорност“
Коментари Харесай

Решение от ЕС: Дължим Гражданска и за кола на трупчета в гараж

Гражданите на Европейски Съюз са длъжни да заплащат застраховка „ Гражданска отговорност “ даже и за возила, които не се употребяват и са паркирани на техен личен терен. Това произлиза от отговор на Съда на Европейския съюз на преюдициално питане от Върховния съд на Португалия, написа „ Телеграф “.
Запитването е по отношение на пътнотранспортно произшествие, при което умират трима души. На 18 ноември 2006 година синът на португалската гражданка Алина Антониа Жулиана без знанието или разрешението ѝ взема ключовете на автомобила ѝ от шкад, намиращ се в спалнята ѝ, и изкарва автомобила от двора. Към този миг Жулиана е спряла да употребява автомобила по здравословни аргументи и не е плащала „ Гражданска отговорност “.
На идващия ден синът ѝ губи надзор върху автомобиила, до момента в който го ръководи по публичен път. В резултат на произшествието умират той и двама пасажери. Поради неналичието на застраховка Гаранционният фонд на Португалия изплаща обезщетение за вреди на роднините на другите двама починали.
Фондът предявява регресен иск против Жулиана в качеството ѝ на притежател на автомобила и против дъщерята на умрелия лидер за компенсацията, което към този момент е платил дружно с лихвите. На първа инстанция съдът почита желае. След обжалване Апелатиивният съд обаче го отхвърля с изказванието, че Жулиана не е имала обвързване да заплаща „ Гражданска отговорност “. След следващо обжалване Върховният съд стопира делото и задава въпросите до Съда на Европейски Съюз.
Задължението за подписване на застраховка „ Гражданска отговорност “ се отнася и до положения, при които по избор на притежателя транспортното средство е спряно от придвижване в частен парцел и е отвън публичните пътища, само че не е прекъсната регистрацията му по законоустановения метод, дава отговор Съда.
В отговора си той добавя и че всеки Гаранционен фонд има право на регресен желае за вреди, породени от автомобил без застраховка, освен против водача, а и против притежателя на автомобила.
Катастрофата, поради която започва делото в Съда на Европейски Съюз, е от 2006 година

ЕТО КАКВИ СА ПРАВИЛАТА В БЪЛГАРИЯ?
НЕ КАРАМ КОЛАТА, ТРЯБВА ЛИ ДА ИМАМ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ?
ДА! Задължението да поддържате годна полици произтича от регистрацията на транспортното средство. Независимо от това, че от време на време или сезонно не ползвате транспортното средство сте задължен да поддържате годна лавица по гражданска отговорност. За да отпадне задължението да имате подписана застраховка, би трябвало МПС-то да е свалено от доклад, т.е. да е дерегистрирано или спряно от придвижване. в КАТ.

КОЛАТА Е НЕ Е В ДВИЖЕНИЕ, ТРЯБВА ЛИ МИ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ?
ДА! Дори и транспортното средство да е в такова техническо положение, което да не разрешава то да бъде употребявано, задължението за годна лавица не отпада. Повреда или нескончаем ремонт не са съображение за несключване или преустановяване на настояща лавица. Задължението да поддържате годна лавица по гражданска отговорност може да бъде прекъснато единствено с дерегистрация на преводното средство.

ОТКРАДНАХА МИ КОЛАТА, ТРЯБВА ЛИ МИ ГРАЖДАНСКАТА ОТГОВОРНОСТ?
ДА! Въпреки, че транспортното средство е незаконно отнето, официално то продължава да бъде ваша благосъстоятелност. Докато не бъде дерегистрарно в КАТ, сте задължен да поддържате годна лавица за него.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР