Гражданите на Черна гора ще избират днес държавен глава между

...
Гражданите на Черна гора ще избират днес държавен глава между
Коментари Харесай

Втори тур на президентските избори в Черна гора

Гражданите на Черна гора ще избират през днешния ден държавен глава сред политика деец и сегашен президент Мило Джуканович и някогашния стопански министър Яков Милатович, който е в политиката от към три години.

На първия тур на президентските избори на 19 март се явиха седем претенденти, само че никой не съумя да получи поддръжката на над 50 % от гласувалите. 61-годишният Джуканович, претендент на Демократичната партия на социалистите (ДПС), завоюва най-вече гласове (35,37 процента), а след него се подреди 37-годишният Милатович (28,92 на сто), който е претендент на придвижването „ Европа в този момент “.

Джуканович e в ръководството на страната от над 30 години. От 1991 година е бил шест пъти министър председател, а в случай че победи на балотажа през днешния ден, ще получи трети петгодишен мандат. На изборите през 2018 година той завоюва още на първия тур.

Джуканович изведе Черна гора от съюза със Сърбия през 2006 година с референдум и изигра значима роля за установяване на курса на страната към Запада и участието й в НАТО от 2017 година.

Яков Милатович е един от водачите на придвижването „ Европа в този момент “, което бе основана благата година преди локалните избори в Подгорица. Движението носи името на икономическата стратегия на държавното управление, образувано след изборите от 2020 година, които Движение за права и свободи за първи път от 30 години изгуби. В рамките на тази стратегия минималната заплата в Черна гора е вдигната от 222 евро на 450 евро, а междинната от 530 на 630 евро макар рецензиите, че това може да докара до прекомерно задлъжняване на страната. 

Милатович се афишира за продължение на евроинтеграцията на Черна гора, която е страна претендент за участие в Европейски Съюз. Като министър поддържа глобите против Русия, наложени поради съветската експанзия против Украйна. Той също по този начин е за тесни връзки със Сърбия. 

Избирателните секции през днешния ден ще бъдат отворени от 7:00 до 20:00 часа локално време (от 8 до 21 часа българско време), разяснява Българска телеграфна агенция.

Право на глас имат 542 154 гласоподаватели от общо към 620 000 население на адриатическата страна.

Тези президентски избори са четвъртите след възобновяване на независимостта на страната, когато Черна гора се отдели от Сърбия през 2006 година, и осмите след въвеждането на многопартийната система.

Държавният глава се избира за пет години и има най-вече представителна функционалност. Досега президенти на Черна гора са били Момир Булатович, Филип Вуянович и Мило Джуканович.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР