Гражданите на Беларус трябва да се справят сами и без

...
Гражданите на Беларус трябва да се справят сами и без
Коментари Харесай

Путин се срещна с Лукашенко в Сочи: Беларусите трябва да се справят без външна намеса

" Гражданите на Беларус би трябвало да се оправят сами и без външен напън с зародилата в страната им обстановка ", съобщи през днешния ден съветският президент Владимир Путин на среща с беларуския си сътрудник Александър Лукашенко, който одобри в курортния град Сочи, съобщи ТАСС.

" Ние сме за това беларусите сами, без подмятания и напън извън, да се оправят умерено и посредством разговор с тази обстановка и да стигнат до общо решение ", акцентира съветският водач пред Лукашенко, пристигнал в опит да получи от него помощ за справяне с всеобщите митинги против 26-годишното си ръководство, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

След общите учения с Беларус съветските военни подразделения ще се върнат по местата на непрекъснатата си дислокация, увери Путин при започване на диалозите с Лукашенко.

Руският държавен глава сподели, че счита " за разумно, навреме и оправдано " предлагането на беларуския си сътрудник за промени в конституцията на Беларус.

Путин съобщи, че страната му резервира всичките си предходни договорености с Минск, в това число във форматите на Съюзната страна и на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС).

" Смятаме Беларус за наш непосредствен съдружник ", посочи той.

 Лукашенко дойде с държавния си аероплан в съветския курорт
Лукашенко дойде с държавния си аероплан в съветския курорт
Снимка: AP/БТА

 Снимка: AP/БТА

До този миг осведомителните организации не цитират какво е декларирал самият Лукашенко.

По-рано основният претендент на беларуската съпротива на президентските избори предишния месец Светлана Тихановска се изрече сериозно за срещата на Владимир Путин с беларуския му сътрудник Александър Лукашенко, който тя счита за грабител, съобщи Франс прес.

" Съжалявам, че решихте да водите разговор с узурпатора, а не с беларуския народ ", обръща се Тихановска към съветския водач в документално изказване от Литва, където откри леговище след противоречивите избори в Беларус.

" Държа да припомня на Владимир Путин, че всичко това, за което се договорят на срещата в Сочи, ще остане без законова стойност . Новото държавно управление ще преразгледа всички съглашения, подписани с нелегитимния Лукашенко ", отбелязва тя в текста.

100 хиляди души стачкуваха поредна неделя против преизбирането на Лукашенко, при избор, който считат за изопачен. Арестуваните са над 770.

Съветът на Организация на обединените нации за правата на индивида ще организира незабавен спор за ситуацията в Беларус по искане на Германия, импортирано от името на Европейския съюз.

В същото време беларуският дипломат упрекна Евросъюза в поддръжка на политическите сили, изгубили изборите в страната му.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР