Гражданите излизат днес на обяд на протест пред парламента срещу

...
Гражданите излизат днес на обяд на протест пред парламента срещу
Коментари Харесай

Граждани протестират срещи закон, улесняващ застрояване на ниви

Гражданите излизат през днешния ден на обяд на митинг пред Народното събрание против гласувани ремонти в Закона за запазване на земеделските земи, улесняващи смяната на предназначението им за застрояване. Макар че президентът Радев наложи несъгласие на утвърдените промени през Закона за посевите, природозащитници се притесняват, че депутатите ще отхвърлят ветото на президента и ще ги гласоподават дефинитивно.

Организаторите предизвестяват, че поправките възкресяват към този момент изгубили правно деяние решения за смяна на предназначението за да се заобиколят модерни условия и да продължи застрояването на красивите места на България по остарели проекти.

Според тях гласуваните разпореждания опонират на член 21 от Конституцията и на задачите на Закона за запазване на земеделските земи, които постановяват особена протекция за земеделските земи, дефинират използването им единствено за аграрни цели и позволяват смяна на предназначението им само по изключение при потвърдена потребност.

" С новите разпореждания вместо да обезпечи протекция Народното събрание улеснява унищожаването на земеделската земя посредством превръщането ѝ в урбанизирана, " показват в страницата на събитието уредниците.

Те напомнят, че градежът на жилища и леглова база отвън обитаемоте места не е в полза на развиването на туризма, от който печелят локалните хора.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР