Гражданите и фирмите ще имат възможност да извършват плащания с

...
Гражданите и фирмите ще имат възможност да извършват плащания с
Коментари Харесай

Плащания към бюджета по сметки в БНБ ще могат да се правят с карта

Гражданите и компаниите ще имат опция да правят заплащания с карти към бюджетни организации напряко по сметките им в Българска народна банка, а не посредством банки медиатори. Това планува проектозакон за смяна в Закона за ограничение на заплащанията в брой, импортиран от ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

За физическите и юридическите лица това е спомагателен безвъзмезден и комфортен метод за заплащане на дължими от тях суми по бюджетите на съответните бюджетни организации. Широкото използване в обществения бранш на картовите заплащания е ориентирано към понижаване на финансовата тежест на потребителите при заплащане на дължимите такси или цени на административни услуги, усъвършенстване на безналичните заплащания в обществения бранш и понижаване на разноските, свързани с обслужването на заплащанията в брой, се споделя в претекстовете към законопроекта. Сумите ще постъпват напряко в сметката на бюджетните организации в Българска народна банка и ще се избегне нуждата от събирането на тези суми в сметки в банки и последващото им трансфериране в Българска народна банка, показва вносителят.

С други изменение в Закона за пътищата се вкарва опция за заплащане с карта по сметка в Българска народна банка и на бъдещите толтакси, които се чака да влязат в действие следващата година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР