Гражданите и експертите настоявали за подлез, Тотев избра кръгче с

...
Гражданите и експертите настоявали за подлез, Тотев избра кръгче с
Коментари Харесай

Зам.-кметът по строителството Кацарски през 2013-а: Надлез д...

Гражданите и специалистите упорствали за подлез, Тотев избра кръгче с шадраван

Проблемът с нуждата от създаване на нов транспортен възел до Водната палата не е от през вчерашния ден. Кръстовището на две равнища с пробив е заложено в Общия организационен проект на Пловдив от 2007 година, създаден по задание на Общината от " Булплан ", и в “Генералния проект за организация на придвижването ”, разработка на “МОТ Макдоналд ”. 

В другите кметски мандати е имало разнопосочни отзиви по въпроса. Кръстовище на две равнища с пробив по бул. „ Марица-юг ” е вид, по който работи администрацията на Славчо Атанасов. Именно някогашният градоначалник е измежду хората, лобирали най-активно пред настоящия кмет Здравко Димитров за този тип на оборудването.

Идеята обаче е изменена от екипа на Иван Тотев. Той пък през днешния ден е измежду най-яростните съперници на пробива. Заради разногласието Тотев два пъти ангажира персонално някогашния министър председател Бойко Борисов с казуса, а в този момент очевидно е подготвен да смъкна политическото доверие от съпартийника си Здравко Димитров. Групата на ГЕРБ в Общинския съвет, която от години извършва категорично волята на Тотев, инициира даже изключителната сесия на локалния парламент, чиято цел е да спре осъществяването на плана, въпреки за него към този момент да има подписан контракт с определения реализатор.  

Още при започване на първия си мандат Тотев разпорежда ново проучване на кръстовището, обратно на написаното в настоящите Общ устройствен план и ГПОД, които дефинират градоустройствените правила и методите, по които би трябвало да се построяват транспортните връзки и артерии. За проектирането е наета софийската компания „ Вектор бул ”, която предлага няколко благоприятни условия. Според тогавашния зам.-кмет по строителството Димитър Кацарски единственото допустимо и вярно решение е надлез, по който да минават колите, движещи се по бул. „ Марица-юг ”. Проучването посочило, че цената на подлеза и на надлеза са близки, само че повдигането на пътя е по-лесно за осъществяване и дава по-добри благоприятни условия за връзки с кръстовището. В последна сметка и двата разновидността са отхвърлени, а Тотев заложил на тясното кръгово с фонтана, което сътвори големи тапи в трафика през последните години.

Екипът на Здравко Димитров взема решение, че е време казусът с трафика да откри трайно решение, и се връща към разновидността за пробив, заложен в Общ устройствен план. Възложени са нови изследвания на трафика, обезпечено е финансиране, за което са дали своят вот и множеството съветници от ГЕРБ. Общината има подписан контракт с определения реализатор, който би трябвало да осъществя оборудването на инженеринг. Тази процедура бе обичана на локалната администрация и по времето на Иван Тотев, тъй като пести време. През последните години обаче тя стана синоним на задкулисие и корупция в пътното строителство, а против пробива до Водната палата в последния месец се надигна съществено неодобрение. Основните обвинявания против администрацията са, че планът не е показан пред обществеността (макар че е минал през Експертния съвет за устройство на територията), а строителството ще заплаши сигурността на прилежащите здания и ще докара до съществени намеси в зоната на „ Марица-юг ”, облагородена напълно скоро с европейски средства.

Развръзката ще е на следващия ден по време на изключителната сесия на Общинския съвет.

От архива

Ето какво написа в. „ Марица ” на 29 януари 2013 година, когато са показани плановете на компания „ Вектор бул ” за пътното оборудване:  

„ Община Пловдив към момента няма изрично решение за това по какъв начин ще се реши  транспортният проблем към Водната палата, твърди зам.-кметът инж. Д. Кацарски. Не  изключваме опцията това да стане и посредством кръгово придвижване, сподели Кацарски. Надлезът, перпендикулярно на моста на Панаира,  над бул. “Цар Борис III Обединител ”, обаче е единственият вид, при който се вземат решение всички развръзки в зоната, т.е. и левите завои, считат специалистите в Общината.



Преди време компания “Вектор бул ” завоюва публичната поръчка за реализатор на  “Пробивът на Водната палата ”, като софийската компания беше единственият явил се претендент. Проектантите предложиха 4-5 разновидността, само че от Експертния съвет към Общината се спряха  на решението с 225-метров пътен надлез над бул. “Цар Борис III Обединител ”. Съоръжението обаче провокира всеобщо неодобрение измежду жителите. “Общественото разискване на плана към този момент стартира, за нас е важно  да разберем какво е мнението на хората. Разбира се, скоро планираме да създадем и  публична презентация на плана ”, прецизира Кацарски. Сред преобладаващите отзиви на  жителите е, че транспортният достъп в зоната може да се развие посредством подлез.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР