Гражданите чакат новия облик на квартала и жилищата си, но

...
Гражданите чакат новия облик на квартала и жилищата си, но
Коментари Харесай

Кметският синдром „Младост“ завладява и „Дружба“

Гражданите чакат новия образ на квартала и жилищата си, само че кой и за какво ги бави?

Квартал „ Дружба “ е един от най-необлагородените до този миг квартали на София, чието развиване жителите му чакат от години, само че то уви, по този начин и не се случва.

Вместо това в последно време се виждат притеснители сигнали, че кметският синдром „ Младост “ е на път да се случи и в „ Дружба “. Неотдавнашните кавги в кметството на община „ Младост “, които разтресоха страната, демонстрираха, че в общинските администрации има опция за съзнателно основаване на противозаконни спънки пред вложителите, както и голословно закъснение на строителна документи.

Става ясно, че такава политика е подхванал и кметът на регион „ Искър “ – Ивайло Цеков, който очевидно показва преднамерено отношение към вложителите с точно тези способи, които са присъщи на всевъзможни други структури, само че не и на общинска администрация.

По всичко наподобява, че строителството е новата „ свещена крава “ за общинските чиновници, защото браншът бележи 4% растеж в България през 2018 година и остава главен мотор на нашата стопанска система с 16% дял от Брутният вътрешен продукт на страната.

За всички е ясно, че строителството е извънредно значим за стопанската система ни бранш и неслучайно министър председателят Бойко Борисов нееднократно е изразявал поддръжката си за строителния бизнес.

Но за жалост тази поддръжка не се вижда на всички институционални равнища. Някои общински чиновници вместо да помислят по какъв начин да подкрепят развиването на бранша, което директно ще повлияе и на виталния стандарт на жителите, по-скоро се концентрират върху тънки сметки по какъв начин да извият ръцете на строителите с едни или други, сякаш „ законни “ хватки.

Точно такава наклонност се вижда и в община „ Искър “, където съмнителните упоритости на кмета на региона Ивайло Цеков стопират всевъзможни реформаторски хрумвания за развиването на „ Дружба “.

Въпросът е за какво това се позволява и какви са подбудите за това? Възможно ли е тенденциозното закъснение на строителна документи и други хитри общински механизми за прекъсване на вложенията да трансфорат квартала в идващия, чийто кмет ще се окаже в новините с пачки в кашони и белязани пари?

Но по-важният въпрос е докога обществото ще търпи сходни кметове, добрали се до власт, да се разпореждат като чорбаджии с публичните въпроси и локалния бизнес? /БГНЕС

——

Павел Цанков, публицист
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР