Гражданин сподели за ситуация, на която бил свиделел, и определя

...
Гражданин сподели за ситуация, на която бил свиделел, и определя
Коментари Харесай

За пенсиите и една кайсия: Разказаха позорна за обществото ни случка

Гражданин показа за обстановка, на която бил свиделел, и дефинира като " позорна " за България. Андреас Х. споделя, че на касата в супермаркет пред него имало добре изглеждаща дама. Жената, за която мъжът предполата, че е пенсионерка, си купила една едничка кайсия. Самата везна даже не съумяла да притегли това минимално количество от вкусния плод, прибавя индивидът.

" Жалко и по едно и също време смешно ", установи Андреас. " Днес заплащат пенсиите, само че евентуално тя от пенсията си може да отдели единствено за една кайсия ", пробва се да отгатне видяното той.

Случката се разиграла в Сливен, само че без подозрение сходни картини от бита на наши сънародници може да забележим във всеки български град. От столицата до дребните селца някъде в Северозапада. Видяното предизвика мъжа да се замисли за системата, в която попадат пенсионерите и уязвимите жители на България, изправени пред  проблеми, подбудени от обществени и стопански действителности в страната.

" Днес заплащат пенсиите, само че евентуално тя от пенсията си може да отдели единствено за една кайсия. Дотам, за жалост, докарахме нашите татковци, майки, баби и дядовци, които са дали толкова доста за нас ", написа Андреас Х.

Той смята, че хората в дейна възраст би трябвало по всеки вероятен метод да се грижат най-малко за своите към този момент възрастни близки. Като насочва по едно и също време печален, само че и е доблестен апел: " Хора, не ги забравяйте, помагайте им всячески ".

Припомняме, че преди дни изследване на Национален статистически институт сподели притеснителни данни за положението на приходите на част от българите. Над 75% от интервюираните са изпитвали усложнения да покриват ежедневните си разноски през първите три месеца на годината. Данните са от спомагателна анкета към Наблюдението на домакинските бюджети за реализиране на тримесечен мониторинг на измененията в изискванията на живот на семействата. Анкетирани са 5 682 лица на възраст 16 и повече навършени години от 3 053 семейства. С известни усложнения да покриват ежедневните си разноски са 35.8% от интервюираните, 26.8% дефинират покриването на ежедневните разноски като мъчно, а 14.2% - като доста мъчно. Делът на лицата, които се оправят доста мъчно, се усилва с 0.6 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

Относително елементарно могат да покрият ежедневните си разноски 19.7% от лицата, а едвам 3.5% не изпитват никакви усложнения. Общо делът на лицата без усложнения през първото тримесечие се усилва с 1.5 процентни пункта по отношение на първото тримесечие на 2022 година.

31.2% от интервюираните са ограничавали потреблението си на сила през отоплителния сезон. 28.8% от лицата, живеещи в градовете, са показали, че не могат да си разрешат задоволително ползване на сила. В селата делът на лицата с ограничавания в потреблението на сила е 37.8% - с 9 процентни пункта повече спрямо градовете.

Вижте описа за пенсиите и една кайсия, споделен във Facrbook от Андреас Х.

" Днес бях очевидец на позорна преживелица за нашето общество. Една стара жена (добре облечена, евентуално пенсионерка) преди мен на касата на супера,представете си, купува ЕДНА кайсия, а везната не може да притегля такова малко тегло. Жалко и по едно и също време смешно.  Днес заплащат пенсиите, само че евентуално тя от пенсията си може да отдели единствено за една кайсия. Дотам, за жалост, докарахме нашите татковци, майки, баби и дядовци, които са дали толкова доста за нас. Хора, не ги забравяйте, помагайте им всячески. Да не приказваме, че някои млади „ хора “ чакат родителите си пенсионери да си вземат пенсията и да им вземат част от нея.... "
 Снимка: Pixabay
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР