Гражданин е подал жалба срещу заповедта на здравния министър Кирил

...
Гражданин е подал жалба срещу заповедта на здравния министър Кирил
Коментари Харесай

Гражданин обжалва забраната за парковете: Вредна е за здравето

Гражданин е подал тъжба против заповедта на здравния министър Кирил Ананаиев, с която се не разрешават визитите на паркове и градини в изискванията на изключителното състояние, заяви Defakto. Според биолога Вергил Стойнов ограничението на разходките навън има тъкмо противоположен на търсения резултат.

" Наложеното ограничаване, чрез което се цели реализиране на обществена изолираност, основава справедливи предпоставки за доста и трайно увреждане на здравето на жители, посредством намаление на техния имунитет ", написа в жалбата си до Върховния административен съд той.

Вредно за здравето

Стойнов твърди, че по силата на въпросната заповед жителите са принудени да прекарват доста време в затворени пространства, което ги лишава от задоволително чист въздух и слънчева светлина. Той няма срещу наложените забрани за събирания на закрито, само че счита, че рестриктивните мерки за откритите пространства са несъразмерни.

" От друга страна, лишаването на жителите от опцията да правят целенасочена физкултурна и спортна активност (която за множеството хора в актуалното ни общество е ежедневие) освен въздейства върху физическото здраве, само че и нанася, без подозрение, отрицателно влияние върху прочувственото положение на жителите и на имунната им система. Парковете и градините заемат голямо пространство в доста български градове и служат освен като рекреативни зони за подготовка и разходка, само че са и пешеходни артерии за хиляди хора в страната, които ги употребяват за напредване. Съвсем не за занемаряване е въпросът, че за някои жилищни региони прекосяването през парк е единствения метод за безвредно постигане до мястото, на което работят ", написа Стойнов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР