Граждани се свързаха с Искра.бг, че има сериозни проблеми с

...
Граждани се свързаха с Искра.бг, че има сериозни проблеми с
Коментари Харесай

Граждани предупредиха: Вдигат автомобили заради проблемно плащане на синята зона в Созопол

Граждани се свързаха с Искра.бг , че има съществени проблеми с заплащането на синята зона в Созопол. Те показаха, че цената за 1 час паркиране е 2 лв., а заплащането се прави авансово за нужния часови диапазон чрез паркинг автомати /паркомати/ – в брой, с дебитна/кредитна карта или онлайн посредством мобилно приложение, сканирайки QR код. Позволеният оптимален престой в „ синя зона “ на колите е 4 часа. Обозначени са и инвалидни места, на които също оптималният престой е 4 часа.

Целта на синята зона в града е да се понижи трафикът в Стария град и да се усъвършенства паркирането.

Но какво се получава – единственият метод да се заплати синята зона е единствено посредством монети . Търсейки да скапват пари, водачите оставят колите си, при което се оказва, че при връщането им са санкционирани от репатриращ автомобил вид „ паяк “ , защото не са заплатили незабавно синята зона. Това се прави от чиновници на Обществен ред, които наблюдават за погрешно паркирани транспортни средства и при нарушаване ги глобяват с фиш според ЗДвП и Наредба за запазване на публичния ред и сигурност на територията на Община Созопол.

На паркоматите има и инсталирани двупосочни разговорни устройства за директна връзка с прът център при нужда от оказване на помощ при разплащане, само че и те не постоянно работят.

От 1 юни на територията на морския град работи репатриращ автомобил, който реалокира транспортни средства на паркинг „ Юг “, намиращ се на Стадион „ Арена Созопол “. Освобождаването на преместените коли се прави след възнаграждение от страна на нарушителя със следните наказания и такси въз основа на чл.151 и чл.152 от Наредба за установяване и администриране на локалните такси и цени на услуги на територията на община Созопол:

– за вдигнато, превозено и свалено на охранителен паркинг ППС – 80 лв..
– за ППС, по отношение на което са стартирани подготвителни дейности за повдигане, само че притежателят или пълномощникът се е явил на мястото на нарушаването – 40 лв..
– за престой в углавен паркинг се заплаща такса от 3 лв. на час.

За интервала от 1 юни до 30 септември действат и общинските паркинги. На паркингите няма наличие на общински чиновници, разплащането се прави единствено чрез разплащателни устройства . От тази година са инсталирани и светлинни осведомителни табели, указващи дължимата сума при излизане от паркинга.

Тук поражда един значим въпрос : Умишлено ли не работят всички варианти за заплащане на синята зона в Созопол?

За да получим отговор на този въпрос потърсихме Оперативна програма „ Общински паркинги и синя зона “- Созопол . Те споделиха пред Искра.бг :

„ Имахме проблем с QR код и дебитна/кредитна карта, само че към този момент всичко е оправено и работи. Засега, доколкото сме осведомени, всички варианти за заплащане работят. “

Шофьори обаче споделят, че проблемите със синята зона в Созопол не са занапред, а от няколко години. Това ги навежда на мисълта, че това се прави с избрана цел от Общината, с цел да получават повече приходите от паркиране .

Очакваме и вашите сигнали на [email protected]

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР