Граждани се събраха пред служебния вход на Народното събрание на

...
Граждани се събраха пред служебния вход на Народното събрание на
Коментари Харесай

Протест пред парламента с искане за увеличаване на минималната заплата

Граждани се събраха пред служебния вход на Народното събрание на митинг, проведен от КНСБ. Плакатите им са с надписи „ С тези пари не може да се живее в България “, „ Инфлацията пораства – приходите не “ и „ Справедлива и съответна минимална заплата “. Протестната акция е с искане за увеличение на минималната работна заплата от 710 на 760 лв..

Пред публицисти основният икономист на КНСБ Любослав Костов съобщи, че от 24 години в България не е имало толкоз висока инфлация. От синдиката показват, че за последната една година цените на стоките от потребителската кошница са се нараснали от 72,36 лева на 104,62 лева

Сред настояванията на протестиращите е и растеж на работните заплати на служащите и чиновниците в бюджетната сфера с най-малко 15%, а на „ работещите на терен “ – с 20 на 100. От конфедерацията показват, че инфлацията е обезценила труда на хиляди работещи. Тяхната персонална инфлация е два-три пъти по-голяма от междинната, която дава Националният статистически институт. За последните 12 месеца не получиха нито едно левче, добави Костов. По думите му пари има, а приходите са подценени.

Третото искане на КНСБ е за по-висока поддръжка за фамилиите с деца – предлага се нарастване на данъчното облекчение за деца от 4500 на 7500 лева годишна данъчна основа за едно дете и от 9000 на 15 000 лева за семейство с две деца.

Според основния икономист на КНСБ парите за увеличение на заплатите ще дойдат през повишението на приходите, през неизпълнението на финансовата стратегия. Хората в междинната класа и с ниски приходи понасят най-голямата тежест от тази рецесия, те най доста обедняват, разяснява Костов. Той съобщи, че протестната акция на синдиката ще продължи, до момента в който не бъдат признати настояванията им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР