Граждани се събраха пред сградата на Министерството на околната среда

...
Граждани се събраха пред сградата на Министерството на околната среда
Коментари Харесай

Протест срещу проекта за язовир Яденица

Граждани се събраха пред постройката на Министерството на околната среда и водите, с цел да изразят недоволството си от построяването на язовир " Яденица ". По думите на Валентин Димитров, който е един от протестиращите, построяването ще унищожи две предпазени територии и е за " единствено да се усвоят едни пари ".

" Великият язовир Цанков камък се оказа, че на всеки 5 години би трябвало да се изпразва и да се ремонтира. Това е някакъв безспорен нон сенс ", добави Димитров. Според него язовир " Яденица " е неправилен.

" А, има смисъл - да съсипе една прелестна природа с две предпазени територии ", сподели още Валентин Димитров.

 Проектът за язовир
Проектът за язовир " Яденица " е пуснат за публично разискване

Язовирът ще увеличи потенциала на работата на ПАВЕЦ " Чаира "

Петър Илиев, изпълнителен шеф на НЕК,обясни, че последната зима е била доста тежка, тъй като е била суха. " 2016г. беше суха, само че се оказа, че 2017г е още по-суха и пестим всяка вода. За това работим и заради тази причина сме лимитирали всякаква свободна продажба на сила. Само и единствено да спестим вода и да можем зимата да стоим на ярко и да не се постанова импорт на електрическа сила или ограничаване на тока ", добави Илиев.

По думите му, язовир " Яденица " няма нищо общо с язовир " Цанков камък ". Той изясни, че " Яденица " е част от централата " Чаира ", която е батерия на електрическа сила. " Ако няма язовир " Яденица ", след време ние си ограничаваме опцията за стартиране на спомагателни централи, които са ВИК ", изясни още Илиев.

По думите му, язовирът е планиран за 9 степен земетресение, а стената на язовира е най-сигурната. " Водата би трябвало да я запазим за зимата. Не толкоз за реката. За зимата няма да има ел.енергия, което е много по-неприятно ", съобщи Илиев.

Припомняме, че с плана за язовира " Яденица " се планува да се увеличи потенциала на работата на ПАВЕЦ " Чаира ", която е най-голямата балансираща енергийна мощ в Югоизточна Европа.

В частност план " Яденица " има проект да усили размера на долния изравнител на ПАВЕЦ " Чаира " посредством създаване на язовир " Яденица " и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир " Чаира "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР