Граждани се събраха на протест пред сградата на Светия синод

...
Граждани се събраха на протест пред сградата на Светия синод
Коментари Харесай

Светият синод отказа да подаде ръка на Македонската църква

Граждани се събраха на митинг пред постройката на Светия синод в София, с цел да изразят недоволството си от решението на Българската православна черква (БПЦ) да не взе участие в честването 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Македония.

"Зад гърба на патриарх Неофит направиха скрит план, би трябвало да се ревизира непознатото въздействие върху институции, които работят като страна в страната в интерес на други ползи ", прикани ръководителят на Фондацията "Българска памет " доктор Милен Врабевски, който е и уредник на митинга.

Решението е взето на 14 май от комисия на Синода след изпратена от Македонския архиепископ Стефан покана. Според фондацията гласуването се е случило в отсъствието на Негово Светейшество.

Д-р Врабевски изиска патриархът

"Няма никакви дейности за последните 10 години по въпроса за духовното единство с братята от Македония и България. Това компрометира напъните на България за мир и напредък в региона”, споделят събралите се протестиращи. Според тях взетото на последното съвещание решение е в цялостен прорез с обещаното от Светия Синод единствено преди 6 месеца и изрично показва обслужването на външни антибългарски ползи.

За първи път България дава на Македония Благодатния огън

Македонската черква е подготвена да признае Българската за църква-майка

Борисов в Македония: Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще

Ето какво мислят в Македония за контракта с България

Въпреки противоречивия въпрос, на постоянно съвещание Светият синод реши да означи годишнината 2 седмици след формалното й празненство, само че не в Охрид.

Отслужването на архиерейската Света литургия ще се организира в катедралата "Св. Александър Невски ". Специално за това БПЦ е изготвила изключително Патриашеско и Синодално обръщение, оповестява самият Синод, само че без да прибавя повече детайлности.

Освен това Синодът е забранил на свои представители да вземат присъединяване в тържествата в Охрид на 27 май.

В този миг протестиращи пред Синодалната палата носят плакати с апел "Не се опасявайте да сте църква-майка на Охридската архиепископия " и желаят решението на Светия синод на БПЦ да бъде преразгледано.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР