Граждани се събраха на протест пред сградата на Общинския съвет

...
Граждани се събраха на протест пред сградата на Общинския съвет
Коментари Харесай

Нашият Христос. Пловдивчани протестираха заради предложението за преместването на Альоша

Граждани се събраха на митинг пред постройката на Общинския съвет в Пловдив поради предложение да бъде изместен паметникът на Съветската войска " Альоша " , заяви Българска телеграфна агенция.

Недоволството им е провокирано от предлагането на общинските съветници от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) Владимир Славенски и Йоно Чепилски монументът да бъде демонтиран до края на 2024 година по образеца на. Руската Дума също.

В митинга в сряда се включиха към 30 души, заяви Българска национална телевизия. Протестиращите носеха плакати с лозунги " Тези, които нищо не са построили, унищожават всичко ", " История с референдум не се пази " и " На кого пречи признакът на града " Альоша ".

Пред Българска национална телевизия един от протестиращите сподели, че желае паметникът да остане, защото по думите му той е " знак на битката с хитлерофашизма ".

" Това е нашият Христос ", сподели различен участник в демонстрацията.

Паметникът съставлява гранитна скулптура на руски боец, държащ картечен револвер " Шпагин " с цевта надолу. Тя е висока 10,5 м и е открита публично през 1957 година с пропагандна цел на върха на хълма Бунарджик .

Според вносителите на предлагането премахването на паметника е честен акт, който цели да уважи българската история, националното достолепие и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Малко след внасянето на предлагането им общински съветници отместен референдум по въпроса.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР