Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата в София

...
Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата в София
Коментари Харесай

Не става дума само за Мечо. Протестиращи искат да се прилага законът срещу насилието над животни

Граждани се събраха на митинг пред Съдебната палата в София с искане за съблюдаване на закона за отбрана на животните и действителни санкции за насилниците. “Въпреки законите, насилието над животни се подценява като действие ”, от организация за отбрана на животните Animal Rescue Sofia , която инициира акцията.

Повод за недоволството им е придобилият необятен публичен отзив случай с побой над кучето Мечо . Насилникът Захари Шулев беше задържан и упрекнат за изтезаване на животното с особена свирепост. Седмица по-късно се гледа обжалването на мярката му за неотклонение.

" Не става дума единствено за Мечо. Не става дума единствено за животните, които този съответен причинител е измъчвал и убивал. Става дума за това, че макар законите, насилието над животни се подценява като действие. Става дума за това, че рискови за обществото човеци стрелят, тровят, убиват и изтезават. Правят го умерено и безнаказано ”.

Това се споделя в апела на Animal Rescue Sofia, с който свикаха митинга в петък, когато съдът гледа мярката на Шулев.
" Ако вместо Мечо беше детето ти "
Събралите се желаят да се съблюдава законът за отбрана на животните и съдът да постанова ефикасни присъди на насилниците.

“Законодателната рамка не се ползва дейно ”, сподели протестираща пред БНР. По думите й сред насилието над животни и хора крачката е дребна. “Психолози го споделят ”, сподели тя.

“Ако вместо Мечо беше детето ти ” - написа на един от плакатите.

“Дали е принуждение против животно или против човек, няма разлика. Наказанието би трябвало да е еднообразно. Тези насилници имат една и съща душeвност и те би трябвало да бъдат спрени по законов метод ”, сподели протестираща.

Законът планува затвор от 2 до 5 години или пробация и санкция от хиляда до 6 хиляди лв. за хора, показали свирепост към животни. Наказанието за умъртвяване на животно е затвор до три години или пробация и санкция от 2 до 10 хиляди лв..

" До момента присъдите на хора, направили принуждение над животни, се броят на пръстите на двете ми ръце и нормално те са санкции ", сподели пред БНР юрист Мариета Караджова. По думите й при принуждение над животни санкцията е несъответстващо наказване.

Тя е създател на тъжба до служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и основния прокурор Иван Гешев , предизвикана от случая с кучето Мечо.

“Време е да се отърсим от безсилието и да накараме законите да проработят. Мечо и събратята му не могат да приказват, само че ние можем. Елате и вие, с цел да бъде гласът на Мечо мощен. За да бъде гласът на Мечо чут ”, пишат още от Animal Rescue Sofia.

Организацията събира и подписи в поддръжка на тъжба на юрист Мариета Караджова .

В нея се желае информация дали в Министерство на вътрешните работи са постъпвали сигнали против обвинявания в принуждение над Мечо Захари Шулев и какво е направено по тях. По информация на съседи на 37-годишния мъж, от вкъщи му се чували постоянно писъци на животни, а в квартала се срещали трупове на измъчвани до гибел животни.
Стрелят, тровят, убиват и изтезават. Правят го умерено и безнаказано
В жалбата се желае и информация за общо подадените сигнали за принуждение над животни през последните пет години. “За какъв брой от тях са извършени дейни дейности от страна на Министерство на вътрешните работи, както и за какъв брой от тези случаи причинителите са разкрити ”, се пита в документа.

В него се упорства операторите на телефон 112 “да престанат да се пробват да отклоняват сигналите за принуждение над животни, обяснявайки на жителите, че това не е работа на Министерство на вътрешните работи ”.

Призовава се и прокуратурата “да стартира да се отнася към закононарушенията, свързани с принуждение над животни с нужното внимание и съвестност ”.

В петък сред 17.00 и 20.00 ч. в подлеза на Софийски университет доброволци на Animal Rescue Sofia ще събират подписи под жалбата.
Случаят “Мечо ”
Миналата седмица стана обществено прочут казусът с бездомното куче Мечо, намерено изхвърлено на улицата в безпомощно положение. Ветеринарни лекари споделиха, че животното е с голям брой пострадвания, счупени кости и прорезни рани, откакто е било измъчвано с часове. Те съумяха да спасят живота му.

Кадри от камери демонстрираха по какъв начин Захари Шулев примамва с храна бездомното куче, което доверчиво потегля след него. Няколко часа по-късно Шулев се връща с кучето на ръце и го захвърля край пътя в безпомощно положение.

След намесата на Animal Rescue Sofia и обзор на камерите в региона, в обществените мрежи и в медиите се появи информация, че причинителят е прочут в софийския квартал „ Карпузица “ от години с прояви на принуждение над животни.

Съседи на Захари Шулев споделят, че за дейностите му и намираните в региона трупове на измъчвани и убити животни, са подавали голям брой сигнали в районното Шесто ръководство на столичната полиция. Без резултат.

По думите им от служителите на реда Шулев е получавал единствено предизвестие да не подвига звук след подавани от тях сигнали за пищящи от смут и болежка животни в дома му.

Граждани стачкуваха пред дома на Шулев и пред Шесто районно ръководство, където е арестуван.

След събрани доказателства против него, прокуратурата му повдигна обвиняване и изиска от Софийския областен съд той да бъде оставен за непрекъснато в ареста.

Съдът постанови мярка задържане под стража, до момента в който тече следствието, с цел да не укрие доказателства или влияе върху очевидци. В петък съдът преглежда обжалваната от Шулев мярка.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР