Граждани проведоха мирно шествие в София по случай Деня на

...
Граждани проведоха мирно шествие в София по случай Деня на
Коментари Харесай

Няма как да празнуваме. Шествие в София отбеляза 32 години независимост на Украйна

Граждани организираха спокойно шествие в София по случай Деня на независимостта на Украйна в четвъртък, 24 август, заяви Българска телеграфна агенция.

Това е 32-ата годишнина от оповестяването на независимостта на Украйна. Тя беше маркирана на фона на продължаващата съветска експанзия в страната, която стартира преди тъкмо година и половина.

Хората се събраха пред паметника на украинския стихотворец и държавник Тарас Шевченко на площад „ Възраждане “, където с минута безмълвие уважиха паметта на починалите за независимостта на Украйна.

След това те се насочиха на спокойно шествие, което беше водено от две огромни флагове - на България и на Украйна. Облечени в ризи с фолклорни претекстове, участниците в шествието носеха плакати с надписи " Слава на героите на Украйна ".

„ Тази година няма по какъв начин да честваме, тъй като Русия води война с мирни жители. Свободата и независимостта са в кръвта на украинците. Ние желаеме да кажем на българите - благодарим ви за поддръжката “, сподели Олена Коцева , една от участващите в шествието. На него участва и посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук .

Шествието мина около църквата „ Света Неделя “ и стигна до Народния спектакъл „ Иван Вазов “, където завърши с концерт.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев поздрави украинците за празника. „ Продължаваме да поддържаме украинската общественост в София. Хуманитарната стратегия и ограниченията за поддръжка ще продължат “.

В четвъртък във връзка празника беше открита и изложбата „ Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил " с произведения на на Тетяна Болгарова. Експозицията е проведена от посолство на Украйна и ще може да бъде прегледана в столичната изложба „ Средец ” от 24 август до 1 септември.

Десетки хиляди украински бежанци влязоха в страната след началото на войната през 2022 година, като дребна част от тях останаха задълго. Една от аргументите бяха непоследователни държавни политики за настаняването им.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР