Граждани протестират пред сградата на ДНСК – над 230 български

...
Граждани протестират пред сградата на ДНСК – над 230 български
Коментари Харесай

Протест пред сградата на ДНСК заради замразен строеж

Граждани стачкуват пред постройката на ДНСК – над 230 български семейства са сключили предварителни контракти за покупко-продажба на недвижими парцели с комерсиалното сдружение " Нове Хоумс ", съобщи Българска национална телевизия. Това е следващ израз на неодобрение на вложителите в новия квартал, чието строителство е спряно. Те желаят новото управление на ДНСК да преразгледа противоречиви съгласно тях решения на предшествениците му. Вече е входирано искане за назначение на повторна инспекция на градежа.

Според протестиращите на 13 юли 2020 година ДНСК прави тенденциозна инспекция в новостроящия се комплекс " Нове Хоумс ". Обектът е замразен седмица по-късно със заповед на тогавашния шеф на дирекцията арх. Иван Несторов. Според тях тя е осъществена по подозрителен метод и при груби нарушавания на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

" Констативният акт е непозволено формиран от лице, което потвърдено не е участвало на градежа в деня на инспекцията. Освен това в заповедта се твърди, че няма установени отклонения от влязлото в действие позволение за градеж и плановете към него. Като най-смущаващото е, че ДНСК цитира измислени специфични условия на Закон за устройство на територията, които не са използвани към нашия план – изфабрикуван мотив, с цел да се спре строителството непременно ", се споделя в послание на инициативния комитет.

" Това е третата инспекция осъществена на обекта, като първите две удостоверяват законността на градежа. Единствената „ смяна ", налагаща нова инспекция е, че тя е разпоредена от Прокуратурата. Прокурорските разпоредби обаче не вършат градежа нов и друг от този, който по-рано е бил проверяван ".

Протестиращите доста пъти желали от ДНСК да им даде протоколите от предходните две инспекции, само че такива към момента не са им предоставени.

" Вярваме, че като експерт с дълготраен опит в областта на Закон за устройство на територията, арх. Калинов, също си задава най-малко част от въпросите, изложени в нашето искане адресирано към него. Считаме че отговор на тях може да даде единствено една нова инспекция на градежа, която да обясни обективно, независимо и цялостно всички обстоятелства и условия от голяма важност за нашия случай ", се споделя още в обръщението на инициативния комитет към медиите.

След срещата с Влади Калинов протестиращите споделиха, че той е поел ангажимент да се запознае детайлно с проблема.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР