Граждани прекараха поредната петък вечер на жълтите павета, след като

...
Граждани прекараха поредната петък вечер на жълтите павета, след като
Коментари Харесай

Д-р Панчев по Дарик: Времето на крепостните селяни отминава и не можеш да спечелиш избори с 50 лева и пет банана

Граждани прекараха следващата петък вечер на жълтите павета, откакто " Демократична България " и " Продължаваме промяната " проведоха митинг против измененията в Изборния кодекс.

" Не се лишават права на жителите нито с въвеждането на книжен избор, нито с въвеждането на машини. Не бива да се спекулира с това. Аз съм много сензитивна към тематиката с правата, а тя е лесна заигравка. Всъщност казусът е в това, че в България е надълбоко компроментиран, както демократичният изборен развой, по този начин и доверието в него. Всъщност, когато политическите сили демонстративно преприемат стъпки, чиято цел не е този развой да стане попрозрачен, по-лесен за управление от страна на жителите, да генерира доверие, а напълно противоположното, е обикновено всички ние да се почувстваме ограбени не откъм права, а откъм бъдеще, откъм опция да влияем върху метода, по който ще се развива животът ни и страната ни в идващите години. "

Това съобщи в предаването " Кой приказва " по Дарик радио гражданският активистНадежда Цекулова.

" Излязохме на площада, тъй като в правна комисия се взе едно решение, облечено в аргумента на доверието, без разискване, без спор, без никакво присъединяване на цивилен организации. Партиите, които години наред не си мръднаха пръста против пазаруването на гласове, икоито една акция не направиха за повишение на изборната интензивност и не се запитаха за какво хората не гласоподават и партиите демонстрират едно: демонстрират, че се опасяват. Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи се опасяват от това, че посредством политически причини, те не могат да завоюват изборите и което е по-лошо за тях, към този момент 50 лева, един кг ориз и пет банана също не са задоволителни, с цел да завоюват. Страхуват се от това, че времето на крепостните селяни отминава и единственият метод да се печелят болшинства е служебно ", допълниХристо Панчев, лекар по семиотика и осведомителни науки, който е бил част от митинга.

" Мисля, че и в Българска социалистическа партия има хора, които са срещу хартиеното гласоподаване и въпреки всичко това е към момента в техните ръце и те могат да трансформират финалното гласоподаване. Трябва да им се даде мощ, с цел да видят, че има кой да ги поддържа. Хората се плъзгат по една наклонена повърхност на разногласията сред партии, без да се замислят защо гласоподават, защо се спори и какъв брой неуместно наподобяват. Много ми се желае по никакъв метод да не се връщаме към тези безкрайни денонощия в " Арена Армеец " и в цялата страна. Това, което се промени през последните години е, че от ден на ден хора стават членове на секции, наблюдаващи, дават си цялото време, с цел да се проведат по-честни избори ", показа усещания природозащитникътДанита Заричинова, която е била както наблюдаващ, по този начин и ръководител на секционна изборна комисия.

" Пропускаме обаче обстоятелството, че измененията, които бяха гласувани на това среднощно съвещание в действителност надалеч не се изчерпват с въвеждането на хартиената бюлетина. Ако нещата бяха завършили с хартиената бюлетина, нямаше да забележим това, което видяхме в петък вечер. Това, което си разреши да направи образувалото се болшинство от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, беше цялостно прокрояване на Изборния кодекс, което не просто върна харитята. Другите промени, които бяха предложении признати, са свързани с едни съществени пречки, които се вкарват за нашите съграждани в чужбина. Беше повишен два пъти и половина броят на нужните заявки за разкривания на изборна секция, което значи, че ще се наложи доста повече хора да пътуват, с цел да гласоподават, тъй като в чужбина нормално се пътува с часове до изборната секция. Освен това беше закрит публичният съвет към ЦИК, беше повишен политическият й състав. Това са все принадлежности, които основават усещане, че единствената цел на тези промени е изборния развой да бъде изцяло прикрит от очите на хората ", заявиНадежда Цекулова.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР