Граждани настояват железопътната гара в Нова Загора да бъде ремонтирана

...
Граждани настояват железопътната гара в Нова Загора да бъде ремонтирана
Коментари Харесай

Казусът с жп гарата в Нова Загора: Граждани настояват да бъде ремонтирана

" Граждани упорстват железопътната гара в Нова Загора да бъде ремонтирана и да действа като приемно здание ". Това сподели Кремена Петрова, общински консултант в Нова Загора.

На 25 март в града ще се състои публично разискване за бъдещето на гаров комплекс Нова Загора по самодейност на транспортния министър Николай Събев, оповестиха от пресцентъра на министерството. 

„ Категорично не одобряваме вид за градеж на ново здание наоколо до остарялото, тъй като това е недопустимо от архитектурна и градоустройствена позиция “, уточни Петрова. 

През тази година Специализираният експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности спря разрушаването на съвсем 100-годишното здание и разгласи постройката за единична недвижима културна полезност.

Петрова напомни, че въпросът с новозагорската гара е от началото на предходната година , когато е станало ясно, че актуалната постройка ще бъде съборена и се планува създаване на ново приемно здание по план на Национална компания " Железопътна инфраструктура ".

" Повече от 2000 жители се оповестиха срещу това в подписка с гледище гарата да бъде обследвана и да получи статут на монумент на културата от локално значение. " Това е емблематична постройка за нашия град, издигната е през 1918 година ", изясни Петрова.

" Категорично не сме съгласни да бъде сменена от един павилион от термопанели. Нова Загора е разрушена по време на Руско-турската война, а жп гарата е една от първите постройки на нова България ", сподели тя. Петрова уточни още, че имат поддръжката на Съюза на българските архитекти.

На 16 август предходната година над 100 души направиха жива верига край постройката в самобитен митинг за запазването ѝ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР