Граждани на София и Русе излязоха на протест пред общините

...
Граждани на София и Русе излязоха на протест пред общините
Коментари Харесай

София и Русе на бунт срещу мръсния въздух

Граждани на София и Русе излязоха на митинг пред общините в градовете си поради мръсния въздух. Те желаят съответни ограничения за справяне със замърсяването, осведоми NOVA.

В столицата до този миг четири квартала стачкуваха, затваряйки булеварди в кварталите си, само че довечера

хора от „ Красна поляна”, „ Овча купел” и „ Западен парк” избраха да се съберат пред Столична община и да създадат шествие до НДК .

Йорданка Фандъкова прикани столичани: Слезте от колите си

Според протестиращите ограниченията на община за справяне с мръсния въздух в ези квартали не са ориентирани против главния замърсител – битовото отопление.

Жители на кв. „ Западен парк “ се оплакват, че това, което виждат от комините е единствено черен пушек, който се издига над къщите в кв. „ Факултета “. Оказва се, че нито страната, нито общината могат да схванат какъв е източникът на черния пушек.

„ Ние не можем да влезем в домовете на хората, по тази причина би трябвало да спрем източника на тези нерегламентирани горива “ ,

изясни министърът на екологията Нено Димов.

Протестът на хората от „ Красна поляна пък” е против Виентамските общежития. Според хората от квартала, живеещите в общежитията горят отпадъци в печките си.

От Европейски Съюз пък дават обещание пари за справяне с казуса., като Европейска комисия ще разпределя милиарди по разнообразни стратегии, с цел да се борим със замърсяването. Засега общините у нас ще получат 111 млн. лева по оперативна стратегия „ Околна среда “. Пари се чакат и по други посоки.

Мярка номер едно на властта за справяне със замърсяването от битово горене би трябвало да влезе в действие от идващия отоплителен сезон.

На пазара за твърди горива ще влизат единствено дърва и въглища с ниски нездравословни излъчвания.

В Русе митингът стартира в 18 ч. и продължи над час. Гражданите предизвикаха подписка с претенции, която да бъде предадена на основния прокурор. Хората упорстват за изясненост какъв е въздухът, който дишат. Те желаят карта на индустриалните замърсители.

Още по тематиката вижте във видеото горе.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР